Търси в AlekDimitrov.com

5 резултата от търсене за:IMAS

Първи кръг на International Mathematics Assessments for Schools - IMAS отново ще се проведе в България

Първи кръг на International Mathematics Assessments for Schools - IMAS отново ще се проведе в България
14.11.2014 г. 07:50 ч. | Коментирай
От две години, в България се провежда едно интересно и тежко състезание - International Mathematics Assessments for Schools - IMAS.
Състезанието се провежда в два кръга, като до втори кръг се допускат състезателите, постигнали най-добри резултати на 1-ви кръг.
Досега, участието в него беше трудно, само определени училища предлагаха възможност на своите ученици. Ето, че тази година може да се включи всеки желаещ ученик межу 3-ти и 8-ми клас.
Тази година, International Mathematics Assessments for Schools - IMAS ще се проведе в събота, 29 ноември от 13 часа в 125 СОУ София.
Записването на ученици от 3-ти до 8-ми клас включително за международното математическо състезание IMAS става в стая 402 на 125 СОУ до 26.11.2014г от 8:00 до 17:00.
Таксата за участие е 10лв.
По-стари новини за провеждането на International Mathematics Assessments for Schools - IMAS в България през 2013 и 20-12 година.

Задачи и решения за самоподготовка от минали издания на International Mathematics Assessments for Schools - IMAS

Да проследим заедно надпреварата в специалната тема за International Mathematics Assessments for Schools - IMAS 2014 в нашия форум.
Информация, новини, задачи и решения от математическо състезание IMAS

Втори кръг на International Mathematics Assessments for Schools - IMAS

Втори кръг на International Mathematics Assessments for Schools - IMAS
14.3.2014 г. 06:03 ч. | Коментирай
За втора поредна година, в България се провежда интересното международно математическо състезание International Mathematics Assessments for Schools. Първият му кръг се проведе в края на ноември 2013 г, в няколко български училища, сред които СМГ, ПЧМГ и 125 СОУ.
Според информацията, с която разполагам, най-високия резултат от първия кръг в Upper Primary Division за страната ни е 88 точки от 100 възможни и е постигнат от възпитаник на ПЧМГ.
Утре, 15 март ще се проведе и втория кръг на състезанието. До него са допуснати само ученици, постигнали добри резултати в първия кръг.
Вторият кръг на IMAS изненада миналата година със сложни задачи. Форматът включва обще 15 задачи. Първите 5 от тях са с избираем отговор и всяка носи на състезателя по 4 точки. 8 задачи са с отворен отговор и носят по 5 точки. Последните две задачи изискват детайлно описване и всяка от тях носи по 20 точки. Максималният сбор точки, както и в първия кръг е 100. Времето за решаване на задачите е 120 минути. На пръв поглед изглежда много за 15 задачи, но не се подвеждайте - степента на трудност е висока и времето не достига. Затова е добре да обърнете внимание на точкуването и да следвате стратегия, която ви дава време за обмисляне на последните две задачи, всяка от които носи по 20 точки.
По спомен, миналата година максималните постигнати резултати от втория кръг в страната ни беше под 70 точки, като изключим странни аномалии в Бургас, където куп деца бяха постигнали нереален резултат от 95 точки. Нереален, защото няма начин 6 българчета от един и същи град да постигнат резултат, минаващ границата на гениалността при положение, че например, най-високия резултат в 250-милионния САЩ е 84 точки :)
Успех на всички математици, които ще защитават честта на страната ни утре от 13 часа във втория, финален кръг на International Mathematics Assessments for Schools - IMAS
Информация, новини, задачи и решения от математическо състезание IMAS

Резултати от първи кръг на International Mathematics Assessments for Schools - IMAS

Резултати от първи кръг на International Mathematics Assessments for Schools - IMAS
10.12.2013 г. 14:36 ч. | Коментирай
Попаднаха ми резултати от проведения наскоро първи кръг на IMAS. Повече за състезанието, което в София се проведе в СМГ, ПЧМГ и 125-то СОУ можете да прочетете в тази новина.
Резултатите, с които разполагам са за трите дивизии Middle Primary, което отговаря на деца 3 - 4 клас, Upper Primary - 5 - 6 клас и Junior - 7 - 8 клас.
Данните, с които разполагам са само на състезатели, явили се в ПЧМГ или 125-то СОУ! Не разполагам с информация за състезателите от СМГ или от други градове в страната. Ако някой има информация - моля да ми драсне няколко реда.
Не съм убеден, че ако публикувам снимките с резултати някой няма да се обиди, затова ще конспектирам топ резултатите без имена, а по училища, а ако някой се интересува от подробности - да се свърже с мен, ще научи всичко, което го интересува :)
В най-ниската Middle Primary Division имаме водач с отличен резултат - 90 точки. Ток е възпитаник на ПЧМГ / Питагор.
На второ и трето място са деца от 125 СОУ със значително по-нисък резултат - съответно 72 и 71 точки.
В средната Upper Primary Division, обхващаща 5-ти и 6-ти клас, водач е ученик на ПЧМГ с добър резултат от 88 точки. Второто място няма как да мине без име, защото е за единствения топ математик от Свищов - Любомира Димитрова и е 85 точки. Третият резултат над 80 точки, а по-точно 81 точки е за госпожица от 125-то СОУ.
Напомням ви, че тук не са включени резултати от СМГ и други градове в България, но предвид, че миналата година най-високия рерзултат в тази дивизия беше 87 точки, надали ще има повече от още 2-3 деца с резултат от 80+ точки.
Във високата Junior дивизия, първото място е 78 точки, за седмокласничка от 125-то СОУ, която се беше представила отлично и в миналогодишния първи кръг на IMAS. Следват я три деца с по 70 точки - две пак от 125 СОУ и едно от ПЧМГ.
Дано в последствие успеем да разберем и резултати от други училища.
Информация, новини, задачи и решения от математическо състезание IMAS

Тази седмица предстои - първи кръг на International Mathematics Assessments for Schools - IMAS

Тази седмица предстои - първи кръг на International Mathematics Assessments for Schools - IMAS
26.11.2013 г. 11:07 ч. | Коментирай
Миналата година, пак по същото време в някои училища в България беше проведено мистериозно азиатско състезание. В последствие се установи, че това е било първи кръг на престижното International Mathematics Assessments for Schools (IMAS).
Форматът на състезанието е тежък в сравнение с българските състезания и включва 25 задачи с висока трудност, от които 20 с избираем и 5 с отворен отговор. Миналата година, състезането се проведе в ограничен брой училища, сред които СМГ, 125 СОУ и ЕСПА. Нямам пълна информация тази година къде ще се проведе, но ще е в събота, 30-ти ноември.
Задачите са общи за ученици от 5-ти и 6-ти клас (Upper Primary Division) и за 7-ми и 8-ми клас.
Какви бяха миналогодишните топ резултати?
6-класниците постигнаха един резултат от 87 точки, следван от 85 точки и два резултата от по 82 точки.
При петокласниците имаше два по-високи резултата - максимален резултат в групата от 87 точки, постигнат от дете от ЕСПА и резултат от 78 точки, постигнат от едно дете от СМГ. Следващите резултати по спомен при петокласниците бяха около 60 точки.
Поне аз, миналата година не разбрах точно идеята на състезанието - резултатите се изпратиха за проверка в Азия, върнаха се, съответно най-добрите състезатели (топ 90% от 1-ви кръг) участваха и във втори тур на състезанието. Но никой не получи грамота, медал, отличие от него и никой не беше поканен на финалния лагер в Хонг Конг...
Информация, новини, задачи и решения от математическо състезание IMAS

Втори кръг на International Mathematics Assessments for Schools (IMAS)

Втори кръг на International Mathematics Assessments for Schools (IMAS)
15.3.2013 г. 12:58 ч. | Коментирай
В края на ноември, в СМГ, 125-то СОУ и ЕСПА се проведе първия кръг на едно много интересно математическо състезание. В последствие се оказа, че силно вероятно, това е бил първия кръг на популярното състезание IMAS.
Теоретично, най-добре представилите се деца на втория кръг би следвало да бъдат поканени на лагер в Хонг Конг, но с голяма доза вероятност мисля, че това няма да важи за България за тази година и състезанието е изцяло пробно. Което не пречи задачите в него да са оргиналните IMAS задачи и това го прави интересно за всички запалени математици.
Днес пък е втория кръг на това състезание. По официален регламент, който не е ясно дали се спазва у нас, на него би трябвало да се явят само децата, изкарали 90% или повече от максималния резултат за страната ни на първия кръг. За тази година максималният резултат е 87 точки за групата Upper Primary Division - 5-6 клас. Тоест, на днешния втори кръг очаквам да са поканени около 15 деца. Две от 5-ти клас, останалите от 6-ти. (Това касае долната група 5-6 клас, за големите - група 7-8 клас не знам какво е положението, но сигурно не е много по-различно).
Децата в групите се явяват на един и същи материал - 5-ти и 6-ти клас са заедно, както и 7-ми и 8-ми. Така че, предимството на по-горните класове сред продължаващите деца е напълно обосновано.
Форматът на втория кръг се различава от първия. Този път, задачите ще бъдат по-малко от 25-те в първия кръг, а времето за решаването им е увеличено от 75 на 120 минути. Ето и повече подробности за формата:
IMAS Round 2 (for students who scored in the top 5-10% overall in IMAS Rd 1) (15 problems, max 100 points)
- Problem 1-5 (Multiple Choice, 4 points each)
- Problem 6-13 (Short Answer, 5 points each)
- Problem 14-15 (Detailed Solutions, 20 points each, partial credit possible)


Успех на всички малки математици днес.
Информация, новини, задачи и решения от математическо състезание IMAS

Facebook
Facebook
RSS
RSS