Състезания по Математика

Автор:
Състезания по математика

Йерархия на математическите състезания

Тази секция е необходима, защото в България има сериозно объркване кое състезание с каква стойност е... Объркването е двустранно - малки деца и родители без задълбочени интереси предпочитат едни състезания, математици и големи ученици, занимаващи се от години със състезателна математика - съвсем други.

Тук няма прави и криви, всеки е прав за себе си, просто важното е двете страни да знаят гледната точка на другата. И това е целта ни - да я покажем:

Важни математически състезания за математици и професионалисти

Важни международни състезания за математици и големи ученици

• На първо място безапелационно седи Международната Олимпиада по Математика. Това е най-реномираната математическа проява в световен мащаб.
• След нея, поради географското ни положение се нарежда Балканската Олимпиада по Математика. В тази група влиза и аналогът й за по-малката възрастова група - Младежка Балканска Олимпиада.
Представянето на България на тези форуми е чест, която се носи дълги години.
• Следващото ниво включва състезания като Всерусийска Олимпиада, Romanian Masters of Mathematics и EGMO - European Girls Mathematical Olympiad. Сериозни състезания, в които най-важното, което ги изстрелва на това престижно място е, че отборите се определят на национално, а не на училищно ниво. Тоест, подборът на участниците се извършва от всички училища в България.
б.р.
Не знам защо, но всеки път като чуя за European Girls Mathematical Olympiad се сещам за вегани...
Нещо абсурдно и лишено от логика... Като хранителен режим без животински продукти или олимпиада по математика без момчета...
• Следва една група, която не съм убеден, че мястото й е тук, но все пак се отличава. Състезания като Primary Mathematics World Contest - Po Leung Kuk и International Mathematics Competition - EMIC & IWYMIC са с дълга история. Те са безплатни за учениците, а участието е свързано със специални покани.
За тези състезания няма държавна политика и участието в тях се определя на училищно ниво. Квотите се дават на определено училище, то прави вътрешен конкурс и избира отбор само от свои ученици.
Въпреки всеобщата заблуда, че има някаква комисия, която под надзора на СМБ разпределя справедливо квоти за тези състезания, такова нещо няма. По-настоятелните и напористите печелят...
Оттук произлизат два недостатъка - подборът в рамките на едно училище няма как да е толкова добър, колкото при конкурс в цяла България. И... парите за транспорт - училищата по-трудно намират спонсори, държавата не помага и участието в подобни прояви е изпитание за финансите на родителите на учениците.

Ами... към момента това са сериозните международни състезания по математика, в които участва страната ни. Има редица хубави състезания, но по една или друга причина, участието в тях не е особено предизвикателство.

Важни национални състезания за математици и големи ученици

• Водач в тази секция е Националната олимпиада по математика. Състезание в 3 кръга, общински, областен и национален. Победителите на национален кръг се класират за разширени национални отбори за участие в международни състезания.
Също така, могат да кандидатстват за стипендии за особени постижения при определени условия.
• На следващото ниво по важност има 3 състезания - Зимни математически състезания, Пролетни математически състезания и Есенен математически турнир.
Резултатите от тези три прояви служат за определяне на националните отбори на страната ни за международни състезания. Победителите в Пролетни и Зимни състезания могат да кандидатстват за държавна стипендия.
• На трето място по важност трябва да споменем националния кръг на Европейско Кенгуру. Това състезание не носи полза като стъпало за международни изяви, но победителите в него могат да кандидатстват отново за държавни стипендии.
Тук трябва да включим и състезанието на ПЧМГ - Математически Предизвикателства.
Победителите в него печелят стипендии, които покриват таксата за обучение в частното училище за една или повече години. Сериозна стойност, която дава място на проявата в тази група.

Това са най-важните национални състезания. Има още много, национални и регионални, които предлагат страхотни задачи, невероятна организация и незабравими моменти.
Например - Математическите боеве в Созопол или За тортата на Директора - СМГ. Надали има състезател по математика, който да не ги харесва и да не таи специално място в сърцето си за тях. Но... това са състезания за забавление, нямат заряда и ползите на гореизброените.

Важни математически състезания според родители и малки ученици

Важни международни състезания за родители и малки ученици

Тук е трудно да се напише нещо смислено. Колкото по-лесен е подборът, толкова по-популярен става турнира.
През последните години, рязка популярност добиха незнайни и още по-незнайни азиатски състезания с гръмки имена. Основното, което ги свързва е, че ключовото изискване е да си платиш сериозната такса за участие, път, настаняване и храна. Ако това е постижимо... необходимите математически знания не са сериозна летва.
Като цяло, няма лошо в подобни състезания - имат желание деца и учители да попътуват из далечния изток, правят го. Лошото според нас е, че в медиите се спекулира грубо с реалното ниво на тези математически прояви. Те са доста посредствени, а се представят като междугалактически световен шампионат по математика. Което подлъгва хора, фирми и общини да спонсорират... екскурзии :)

Важни национални състезания за родители и малки ученици

Тук положението също е много интересно. Най-популярни са състезанията, даващи повечко медали и награди :)
Тъй като ни е трудно да определим накъде клони масовия интерес, решихме да подходим професионално. Екипът ни направи анализ на търсенето на ключови фрази, идентифициращи се със състезания.
Беше определена честотността и сезонността на популярните национални математически състезания. В процеса на проучване бяха използвани инструменти като Serpstat, Google Trends, Adwords Keyword Planner.
Резултатите не са особено изненадващи:

average demand mathematical competitions in Bulgaria

Средномесечен интерес на осреднена годишна база, изчислен с помощта на Keyword Planner и Trends:
Математика без граници - 7533
Черноризец Храбър - 3647
Европейско Кенгуру - 2952
Кенгуру - 2733
Коледно математическо състезание - 2574
Олимпиада по математика - 2349
Великденско математическо състезание - 2101
НВО 7 клас - 1265
Софийски математически турнир - 1246
Иван Салабашев - 1122
СМТ - 363
Кирил Попов - 120
Есенен математически турнир - 119
Роман Хайнацки - 114
Австралийско кенгуру - 112
Пролетни математически състезания - 111
Sasmo - 60
Зимни математически състезания - 58
ЕМТ - 48
БОМ - 43
Младежка балканска олимпиада - 5

А ето и едно изследване на сезонноста на търсените фрази. В него няма нищо изненадващо, но можем да отчетем степента на грешки в проучването.
Например, фразата Черноризец Храбър е относително популярна. Тя достига своя пик 18100 през месец ноември, когато се и провежда състезанието. Също така, е с много висока стойност и през месец октомври - 12100. Това се дължи на това, че математическото състезание се провежда на 1 ноември, съвсем в началото на месеца.
Но също така виждаме, че има, макар и малко търсене и през другите месеци. Това, най-вероятно са нерелевантни търсения, които не се отнасят за математическия турнир и внасят известна грешка в статистиката му, но... да не бъдем максималисти - това е една цялостна и смятаме доста точна картинка на състезанията по математика в България.

populiarnost sastezania po matematika

Можем да се уверим, че най-популярните и съответно най-важни състезания за малките ученици и родителите им нямат особена връзка с тези, които влизат в полезрението на по-напредналите състезатели по математика.
Надяваме се изследването ни да е полезно за всички и по-лесно да си даваме сметка какво е интересно и за едните, и за другите.

Математически състезания

По-надолу ще намерите списък с най-популярните областни, национални и международни математически турнири.
Изберете състезанието, което ви интересува и кликнете на линка. На него ще намерите всичко за съответния турнир - информация, новини, задачи, решения, дискусии.
Вижте и актуален Календар на състезанията по Математика

Австралийско Кенгуру - Australian Mathematics Competition - AMC
Академик Кирил Попов, Шумен
Великденско Математическо Състезание - ВМС
Европейско Кенгуру - ЕК
Европейско Кенгуру - Национален кръг
Есенен Математически Турнир - ЕМТ
Зимни Математически Състезания - ЗМС
Иван Салабашев
Коледно Математическо Състезание - КМС
Математика без Граници
Математически Звезди - Академия 21 век
Математически Предизвикателства - ПЧМГ
Московска Олимпиада за малки ученици
НВО - матура по Математика 7 клас
Областен Турнир Кърджали
Олимпиада по Математика - НОМ
Откриване на млади таланти - СМГ
Пролетни Математически Състезания - ПМС
Роман Хайнацки
Софийски Математически Турнир - СМТ
Фестивал на младите математици - Математически Боеве
Хитър Петър - Габрово
Черноризец Храбър
BMO - Балканска Олимпиада по Математика
JBMO - МБОМ - Младежка Балканска Олимпиада по Математика
European Mathematical Cup - EMC
IMAS - International Mathematics Assessments for Schools
IMC - International Mathematics Competition EMIC & IWYMIC
IMO - International Mathematical Olympiad - Международна Олимпиада по Математика
Iranian Geometry Olympiad
Primary Mathematics World Contest - PMWC - Po Leung Kuk
Romanian Masters of Mathematics
SASMO - Singapore and Asian Schools Math Olympiad


Вижте и: Раздел за състезания по математика във форума ни


Facebook
Facebook
RSS
RSS