Тази седмица предстои - Математически турнир Иван Салабашев

г. 08:56 ч.
Тази седмица предстои - Математически турнир Иван Салабашев
Математическият турнир Иван Салабашев се провежда по места под егидата на ПИО на МОМН и секциите на Съюза на математиците в България.
Турнирът е предназначен за ученици от 2. до 12. клас.
С изключение на последната, обща за 10 - 12 клас, темите включват по 15 задачи, първите десет от които са с избираем отговор, а останалите са с открит (числов) отговор. Верен отговор на всяка от първите десет задачи носи по 3 точки, а за верен отговор на всеки от последните пет въпроса се получават 6 точки.
Общата тема за 10, 11 и 12-ти клас е съставена от 6 въпроса с избираем отговор и две задачи, като за верен отоговор на всеки от въпросите се получават по 3 точки, а за пълно решение на всяка от задачите се получават по 6 точки. Решенията на двете задачи трябва да бъдат подробно обяснени.
Участието в турнира се заплаща - 7 лева.
Тазгодишното издание на националния математически турнир Иван Салабашев е 22-ро подред. То ще се проведе тази събота, 7 декември 2013 година, от 10 часа сутринта.
В София, математическият турнир ще се проведе в НПМГ, ПЧМГ, 125 СОУ, 107 ОУ, 138 СОУ и ЧОУ Света София.
Състезанието се провежда и в повечето големи градове в България, така че всички състезатели от страната имат възможност за явяване.
Иван Салабашев е едно от най-интересните състезания, които се организират преди Коледа. Реално, математическият календар може да се раздели на две части - първата, до Нова Година включват състезания с много задачи за малко време, апогеят на които е Иван Салабашев. Втората част, след Нова Година е характерна с малко на брой, сложни задачи за описване, а интересните състезания са кръговете на Олимпиадата и Пролетните математически състезания.
Математическият турнир Иван Салабашев е част от националната, неофициална класация на математиците от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас в България, така че - явявайте се за да не изостанете в рейтинга :) Освен това, това е едно от малкото национални състезания, в което победителите, освен грамоти получават и медали.
Конкретно за четвъртокласниците от София, борещи се за прием в СМГ - състезанието не е от тези, които определят предварителния рейтинг за прием в математическата гимназия. Не забравяйте, че само след седмица - на 15-ти декември предстои важния за вас общински кръг на Олимпиадата по математика. Това са две състезания с коренно различен подход и задачи! Добре преценете силите си и ако чувствате умора, ако за вас най-важното нещо е да свърши срока и да дойде ваканцията... по-добре отделете внимание за подготовка за Олимпиадата, която е задължителна за вас и не се разсейвайте със Салабашев. Участието на допълнителни състезания е полезно, но само ако има желание, не забравяйте основната цел тази година - прием в СМГ. След това ще имате достатъчно време за доказване.
Успех на всички, очаква ни интересен уикенд :)
Информация, новини, задачи и решения от математически турнир Иван Салабашев
          
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+