Задачи, Отговори и Резултати от Европейска олимпиада по математика за момичета EGMO 2014

г. 06:53 ч.
Задачи, Отговори и Резултати от Европейска олимпиада по математика за момичета EGMO 2014
През този уикенд, в Анталия, Турция се проведе 3-тата европейска Олимпиада за момичета.
Състезанието е ново, за пръв път се проведе през 2012 година, но стремително набира скорост и тази година в него участват над 110 млади дами от 22 европейски страни и от 6 гостуващи държави - Индонезия, Иран, Мексико, Япония, Саудитска Арабия и САЩ.
Нашият отбор за European Girl’s Mathematical Olympiad EGMO 2014 с съставен изцяло от възпитанички на СМГ - Виолета Найденова 9 клас, Деница Маркова 10 клас, Павлена Ненова и Велина Иванова 12 клас.
Ръководители на българския отбор са Емил Колев и Ирина Шаркова.
Същинското състезание беше през уикенда, през всеки от двата дни състезателките решаваха по 3 задачи. А сега очакваме резултатите и награждаването.
Изтеглете задачите и отговорите от европейската олимпиада по математика за момичета EGMO 2014 от официалния сайт.
Организаторите са подготвили чудесен, информативен сайт, условията на задачите можете да изтеглите директно на български език, а решенията са на английски.
Очакваме днес или утре да се появят и резултатите, стискаме палци на нашите момичета.
Снимка - официална Facebook страница на EGMO 2014

13:40, 14 април - РЕДАКЦИЯ: Появиха се резултати на фейсбук страницата на състезанието!
Не съм наясно със състезанието, има два резултата:
Първият е 17 точки - Павлена Ненова - 5, Велина Иванова - 7 и Виолета Найденова - 5 точки. Франция - 17 точки, но една от участничките е с 11, Холандия - 14 точки, всички на 1 състезателка, Румъния - 27 точки, имат състезателка с 12 и друга с 9 точки, Норвегия - 10 точки, 7 от тях на едно мимиче, Сърбия - 9 точки, 7 от тях на едно момиче, Украйна 16 точки с две състезателки по 7 точки, Обединеното Кралство с 9 точки - състезател със 7 точки и САЩ - 31 точки, състезателка с 14, друга с 8 и трета със 7 точки.
Според това класиране, отборно делим третото място с Франция след отборите на САЩ и Румъния.
Индивидуално, най-напред е Велина Иванова със 7 точки. Има 6 резултата, по-добри от нейния, има и още 6 момичета с нейния резултат.

Според другите резултати, отборът на България има общо 27 точки - Павлена Ненова - 7, Велина Иванова - 14 и Виолета Найденова - 6 точки.
Кой е пред нас: Отборът на Холандия има състезател с 15 точки, но общо е само със 17 точки. Румъния е общо с 52 точки, като имат състезателка с 20 и друга с 19 точки. Сърбия имат отборно 30 точки, САЩ са с 31, като имат състезателка с 14 точки.
Тоест, спрямо тези резултати, отборно сме на 4-то място, освен Румъния и САЩ ни изпреварва и Сърбия, а индивидуално пред най-добрата ни състезателка има 3 момичета.

Добро представяне, но се забелязва изоставане от Румъния и САЩ.

15:45, 14 април РЕДАКЦИЯ 2: Ето, че се появи и трети вариант на снимките на таблиците с резултати :)
В общи линии, тенденциите са същите:
Отборно, България има 50 точки, най-вероятно разпределени - Павлена Ненова - 14, Деница Маркова - 3, Велина Иванова - 21 и Виолета Найденова - 12 точки. Пред нас са САЩ със 77 точки, Румъния с 64 точки, Италия с 57 точки и Сърбия с 56 точки.
Индивидуално, САЩ имат най-добър резултат - 28 точки и друго момиче с 22 точки, Сърбия има момиче с 24 точки Холандия и Румъния имат състезателки с 23 точки.

Не ми е особено ясно какво означава това трето поредно различно точкуване, най-накрая може би ще има и някакво сумиране...
Не съм убеден и в индивидуалното разпределение на точки, тъй като в резултатите, състезателките ни са дадени като BGR 1 - 4, а не с имена, но би следвало да е това, което съм описал.

21:10, 14 април РЕДАКЦИЯ 3: Продължават да излизат неясни резултати и да няма крайно класиране, но тенденцията е същата - движим се отборно около четвъртото място. Винаги пред нас са САЩ и Румъния, третите се сменят, може в крайно класиране пък да докопаме бронза, кой знае...

Ако някой е наясно с детайлите и има желание да обясни какви са тези частични резултати би било чудесно :)

22:10, 14 април РЕДАКЦИЯ 4: Вече е ясно окончателното класиране! Благодарности за линка на Божидар Ганев, който внесе яснота в резултатите.
Каква е равносметката - България е на 4 място в отборното класиране, Велина Иванова с 10 място и златен медал, Виолета Найденова с 14-ти резултат и сребърен медал, Деница Маркова и Павлена Ненова делят 18-ти резултат и също са със сребърен медал.
Учудващо предвид временните резултати, първото място е за Украйна!
Втори е отбора на САЩ, а трети - този на Румъния, който ни изпреварва само с 2 точки.

Какво можем да кажем, отлично представяне, браво момичета. Поздравления и за челната тройка - София Дъбова от Украйна, която е едноличен лидер с цели 5 точки пред следващата я американка Даниел Ланг и с 9 пред третата - сръбската ни съседка Анджела Саркович.
Запазваме 4-тото отборно място от миналата година. И един интересен факт - втората тази година, американката Ланг, през 2011 година е разделила първото място в индивидуалното класиране с нашата Павлена Ненова. Тя е и едноличен победител от миналогодишното състезание, което безспорно я прави най-титулованата математичка на EGMO.
Победителката София Дъбова от Украйна пък тази година прави дебют. Със сигурност ще споменаваме името й и следващата година в Беларус, където ще се проведе EGMO през 2015.
За самото състезание... лично за мен е абсурдно във времена, през които еманципация не е мръсна дума, но... жените са си жени - за равенство се говори само, когато има полза :)
        
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+