Математически хаос

г. 07:45 ч.
Математически хаос
Не знам за вас, но аз определено изпуснах нишката на състезанията, организирани от Педагогическа асоциация Образование без граници тази година.
Става въпрос за Математика без граници и Sasmo.
Какво стана с Математика без Граници?
След проведени три кръга, всеки от които разбира се платен, на 14-ти май очаквахме финално класиране, в което на база на резултатите от 2 от трите проведени досега кръга да се определят 100 - 200 ученика, които да бъдат поканени на финален кръг. Е... няма да е така, принципът на масовост и повече участници ще важи явно и за финала. Всъщност, организацията ще е отзад напред - до 19 май трябва да се изпрати нова заявка за участие във финала, в която да са описани желаещите и постигнатите от тях точки. На база на тези заявки ще се направи финално класиране. Интересното е, че заявката трябва да е изрично за очно участие във финала на 21 юни в Несебър. Което е странно на база на предварителните нагласи, според които всички очакваха и участието във финалния кръг да е дистанционно, по училища.
Тоест, ако ученик е постигнал 40 точки от предварителните състезания, но не смята за удачно да пътува до Несебър, той няма да участва във финала на състезанието. Но друг, който е постигнал 20 точки и е изявил желание - ще участва.
Поне аз така разбирам нещата.
Не може да не се споменат и високите такси за финалния кръг - 20 лева на участник в индивидуалното състезание и 10 лева на участник в отборното.
Хаосът продължава и в детайлите - организаторите искат да им бъде изпратен списък със заявени участници до 19 май 2014 г, тоест времето за обмисляне е днес и в понеделник. Искат в списъка да фигурират точките, постигнати от учениците - тоест, заявките трябва да идват от училищата, които са единствените запознати с конкретните точки. Широката публика вижда само някакви медали, но дали златният медал е постигнат с 20, 19, 18 точки... реално не се знае.
За завършек - в поканата за финалния кръг, която трябва да е попълнена и платена до броени дни няма и дума за организацията, която е направена за настаняване и изхранване на състезателите по време на състезанието - явно се очаква всеки да се оправя сам.
Редакция: На страницата на организаторите, макар и със закъснение се появи пакетно, двудневно ценово предложение за настаняване и изхранване, така че тази забележка отпада.
Още по-объркани са нещата с рекламирания финален кръг на SASMO в Китай. Поканени са близо 8000 деца, от България - 340 деца, организаторите не поемат нищо от настаняване и изхранване, всичко е за сметка на участниците. При такава масова покана, без да е извършен сериозен подбор всеки може сам да прогнозира какво ще е нивото на финалното състезание. Таксите са високи, а организацията отново е нулева - според информация на родители, изпратена е откъслечна информация до училищата, от която се разбира, че или училището трябва да организира придружители на отбора си или ако става дума за индивидуален участник - да се хваща и родителят му с него към Китай...
Та... адмирации на организаторите за ударната реклама на състезанията, които успя организира тази година, но поне за мен, те внесоха хаотичност, а параметрите бяха променени с развитието им (визирам факта, че засега не се споменава и дума за дистанционно участие във финала на състезанието, за което куп деца са си платили по 3 такси за участие и очакват, на база постигнатите от тях резултати да им бъде осигурено и дистанционно участие във финала. На разумна цена... Както и липса на обобщено, финално класиране на първенците на обявената дата 14.5, а обвързването му със заявка за екскурзия до Несебър).
Конспектирано, лично аз съм разочарован от развитието и финализирането на Математика без Граници и SASMO, леко започват да ми приличат на събития за набиране на средства от такса участие, без ясни правила и критерии.
Надявам се, организаторите да не се обиждат от подобни критики, а да извлекат необходимите поуки и догодина да изградят един по-строен, ясен и постоянен регламент за всяко събитие, което анонсират. Успех!
Аз съм дотук с новините и информацията за Математика без Граници и SASMO, поне докато не се появи ясна и еднозначна информация. Честно казано, губи ми се смисъла от участието, както на финала тази година, така и на догодишните състезания ако продължат по същия хаотичен, основаващ се на масовостта модел.
Информация, новини, задачи и решения от Математика без Граници
                
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+