Математически хаос

г. 07:45 ч.
Математически хаос
Не знам за вас, но аз определено изпуснах нишката на състезанията, организирани от Педагогическа асоциация Образование без граници тази година.
Става въпрос за Математика без граници и Sasmo.
Какво стана с Математика без Граници?
След проведени три кръга, всеки от които разбира се платен, на 14-ти май очаквахме финално класиране, в което на база на резултатите от 2 от трите проведени досега кръга да се определят 100 - 200 ученика, които да бъдат поканени на финален кръг. Е... няма да е така, принципът на масовост и повече участници ще важи явно и за финала. Всъщност, организацията ще е отзад напред - до 19 май трябва да се изпрати нова заявка за участие във финала, в която да са описани желаещите и постигнатите от тях точки. На база на тези заявки ще се направи финално класиране. Интересното е, че заявката трябва да е изрично за очно участие във финала на 21 юни в Несебър. Което е странно на база на предварителните нагласи, според които всички очакваха и участието във финалния кръг да е дистанционно, по училища.
Тоест, ако ученик е постигнал 40 точки от предварителните състезания, но не смята за удачно да пътува до Несебър, той няма да участва във финала на състезанието. Но друг, който е постигнал 20 точки и е изявил желание - ще участва.
Поне аз така разбирам нещата.
Не може да не се споменат и високите такси за финалния кръг - 20 лева на участник в индивидуалното състезание и 10 лева на участник в отборното.
Хаосът продължава и в детайлите - организаторите искат да им бъде изпратен списък със заявени участници до 19 май 2014 г, тоест времето за обмисляне е днес и в понеделник. Искат в списъка да фигурират точките, постигнати от учениците - тоест, заявките трябва да идват от училищата, които са единствените запознати с конкретните точки. Широката публика вижда само някакви медали, но дали златният медал е постигнат с 20, 19, 18 точки... реално не се знае.
За завършек - в поканата за финалния кръг, която трябва да е попълнена и платена до броени дни няма и дума за организацията, която е направена за настаняване и изхранване на състезателите по време на състезанието - явно се очаква всеки да се оправя сам.
Редакция: На страницата на организаторите, макар и със закъснение се появи пакетно, двудневно ценово предложение за настаняване и изхранване, така че тази забележка отпада.
Още по-объркани са нещата с рекламирания финален кръг на SASMO в Китай. Поканени са близо 8000 деца, от България - 340 деца, организаторите не поемат нищо от настаняване и изхранване, всичко е за сметка на участниците. При такава масова покана, без да е извършен сериозен подбор всеки може сам да прогнозира какво ще е нивото на финалното състезание. Таксите са високи, а организацията отново е нулева - според информация на родители, изпратена е откъслечна информация до училищата, от която се разбира, че или училището трябва да организира придружители на отбора си или ако става дума за индивидуален участник - да се хваща и родителят му с него към Китай...
Та... адмирации на организаторите за ударната реклама на състезанията, които успя организира тази година, но поне за мен, те внесоха хаотичност, а параметрите бяха променени с развитието им (визирам факта, че засега не се споменава и дума за дистанционно участие във финала на състезанието, за което куп деца са си платили по 3 такси за участие и очакват, на база постигнатите от тях резултати да им бъде осигурено и дистанционно участие във финала. На разумна цена... Както и липса на обобщено, финално класиране на първенците на обявената дата 14.5, а обвързването му със заявка за екскурзия до Несебър).
Конспектирано, лично аз съм разочарован от развитието и финализирането на Математика без Граници и SASMO, леко започват да ми приличат на събития за набиране на средства от такса участие, без ясни правила и критерии.
Надявам се, организаторите да не се обиждат от подобни критики, а да извлекат необходимите поуки и догодина да изградят един по-строен, ясен и постоянен регламент за всяко събитие, което анонсират. Успех!
Аз съм дотук с новините и информацията за Математика без Граници и SASMO, поне докато не се появи ясна и еднозначна информация. Честно казано, губи ми се смисъла от участието, както на финала тази година, така и на догодишните състезания ако продължат по същия хаотичен, основаващ се на масовостта модел.
Информация, новини, задачи и решения от Математика без Граници
                
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS