Лично, неангажиращо мнение относно истерията, по отношение класации на училища по бал от НВО след 7-ми клас

г. 23:21 ч.
Лично, неангажиращо мнение относно истерията, по отношение класации на училища по бал от НВО след 7-ми клас
Дежавю... всяка поредна година родители търсят под дърво и камък и коментират изопачени статистики, относно успеваемостта по училища на националното външно оценяване след 7-ми клас.
Ще взема най-накрая да споделя и своето мнение - това е изключително безполезен, бих казал даже и вреден навик, който вместо да носи ползена информация внася деструктивна дезинформация.
Защо... ами, причини много:
1. Подобна статистика се чете както дявола евангелието, цифричките в нея изискват повече обмисляне и детайлно асимилиране, а не пряко съпоставяне. Има училища с 2 деца на набор, други с 20, трети със 120. Данните са несъпоставими в суров вид.
2. Никой, никога не знае какви данни гледа и какво анализира, в хвърчащите в мрежата статистики има резултати на топ училищата около 60 по математика и БЕЛ и около 15-35 по другите предмети. Какво то 60, ябълки, круши, единици или топки? Явно точки от оценката от матурата.
Тук ще направя една отметка за това кой изпит с колко точки се оценява. За да е по-трудно, нашето Министерство е задало различен максимален брой точки на различните изпити:
Двата основни изпита - математика и БЕЛ са разделени на два модула.
Първият модул носи 65 точки, вторият 35 - общо 100 точки.
КОО Природни науки и екология включва изпити по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда и физика и астрономия. Всеки от тези 3 изпита се оценява с максимален брой точки 15.
КОО Обществени науки, гражданско образование и религия включва изпити по история и цивилизация и география и икономика. Всеки от тези изпити се оценява с максимален брой точки 18.
Изпит по чужд език - без да съм сигурен, максималния брой точки изглежда да е 35.
Информация и новини за Министерство на образованието
Сега, след като сте запознати със скалите за оценяване на резултатите, до които се докопваме какво виждаме - о, изненада - по основните предмети, единствените, които имат значение - Математика и БЕЛ, изнесените оценки са максимум 60-62, тоест, дадени са данни само за първия модул на матурата. И за чий дявол може да се ползва статистика по първи модул? С какво помага тя, след като навсякъде се кандидатства с оценката от 1-ви + 2-ри модул - максимум 100 точки? Защо коментарите на подобни безсмислени данни не започват навсякъде с болднат текст какво точно представляват те? Аз залагам на предположението, че повече от половината родители, следящи данните всъщност не са наясно какво отразяват те. Нещо, което може лесно да се избегне ако бъдат обяснени чисълцата.
3. След като изяснихме, че статистиката за основните предмети е безполезна, да забием малко в слухове, които кръжат в пространството. От години се говори, че в немалко училища, квестори подсказват в явен или таен вид, особено на първи модул на матурите с цел... всеки сам да си направи изводи за целта, дали е стъкмистика на държавно ниво, дали е на училищно ниво или нещо друго. Ама това звучи като клевета... да, така звучи, което не отменя редицата сигнали и оплаквания, които се пускат от очевидци след всяка матура. Аз лично съм силно скептичен, че това е масова практика, според мен (говоря за София и другите големи градове с големи училища) това са рядко срещани частни случаи, но... може и да бъркам. Факт е, че ако има подобна нередност, тя много по-лесно се отразява на резултатите от 1-ви модул и значително по-трудно на тези от 2-ри модул поради спецификата на заданията в двете части, което още повече обезценява изнесените данни. Аз лично не бих се ангажирал да твърдя, че по-високия резултат на първи модул гарантира автоматично по-висок и на втори, особено при малки разлики в резултатите.
4. Резултати от другите изпити - всички без математика и БЕЛ. Тези изпити се провеждат с квестори от самото училище за разлика от двата основни изпита. Според мен, те са единствения ценен източник на информация в тези данни. Виждате училище с ниски оценки на двете основни матури и високи на допълнителните? Направете си изводи за него. Ако държите на високи оценки, а не на знания, може би подобни училища са подходящ избор. А иначе, всеизвестно е, че на повечето ученици и родители не им пука за тези предмети и оценките по тях...

И така, в крайна сметка каква полезна информация ни носят тези данни? За мен никаква, изключвам преценката за училища с ниски / високи оценки на основни / допълнителни изпити. Получаваме някакви данни от елементарен първи модул на важните изпити.
Получаваме и резултати от допълнителни изпити, които са полезни точно толкова, колкото и изпитите на четвъртокласниците - служат на държавната машина за представяне на... някакви данни.
Изпит по чужд език - смях... надали някой все още живее в заблуда, че в редово държавно училище се учи език в периода 1 - 7 клас. Децата от подобни училища учат езици по школи, подобна статистика няма никакво отношение към самото училище, а е частна извадка на амбициите и възможностите на родители и ученици от конкретния набор. Тук изключваме много малкото общински училища, няма да ги споменавам и повечето частни, които донякъде спестяват необходимостта от школа.
Та, ако решите по подобни статистики да си правите сметка, кое училище ще даде по-добра подготовка на детето ви в прогимназията... ще стигнете до под кривата круша.
Аз мога да ви бъда толкова полезен, колкото статистиката с 3 изречения - без да гледате числа, топ 3 в София е ясен и не се променя през последните години - СМГ, Св. София и ПЧМГ са училищата, които ще дадат най-много на децата ви. Естествено, те дават, но трябва и някой да взима каквото предлагат, ученето в тях не гарантира автоматичен успех.
След тях следва една широка група от много добри училища, частни, държавни. Сред тях почти винаги са НУКК, 20, 107, 125, 73, 32. Изброяването не е пълно, естествено има и други в тази група.
Следват група популярни училища, които понякога са сред челниците, понякога назад и остават... останалите.
Един загубен ден в ровене на мнения на реални потребители във форума на българските майки също ще ви ориентира по-добре по отношение на това какво може да ви даде дадено училище, отколкото таблиците с цифри.
Та така, съвета ми е - гледайте резултатите и сортирайте училищата, но за избора си подхождайте на база на други критерии, всеки ученик има своите характерни изисквания и подходящото училище е различно при различните деца. Обърнете внимание и на състезанията по математика - това е предмета, в който състезанията са най-популярни и достъпни. А обикновено, доброто образование върви ръка за ръка с добри постижения по състезанията.

Ами... това е моето мнение, ще ми бъде интересно да чуя и вашето.
Информация, новини, задачи и решения от Матура по математика за седмокласници - НВО
                
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS