Национална Олимпиада по Математика - НОМ 2014 / 2015 - Общински кръг

г. 08:02 ч.
Национална Олимпиада по Математика - НОМ 2014 / 2015 - Общински кръг
Последно значимо математическо състезание за 2014 година - в събота, 20 декември в София ще се проведе общинския кръг на Националната Олимпиада по Математика.
Право на участие в общинския кръг на националната Олимпиада по Математика имат всички ученици в България от 4-ти до 12-ти клас. Общинският кръг се организира и провежда по училища.
Общинският кръг на НОМ за всички класове включва 3 задачи, които трябва да се опишат, а времето за решаването им е 4 часа. Всяка задача се оценява с по 7 точки, максимален брой точки - 21. Целта на този кръг е продължаване към следващия, Областен кръг.
До областен кръг се допускат ученици, постигнали 16 или повече точки на Общинския кръг.

Интересни разсъждения: Министерството дава прозорец от време за организиране на общинския кръг на НОМ. Тази година, той е от 14 до 20 декември. В резултат на това, състезанието се провежда по различно време в различни градове.
Тази година например, общинския кръг вече беше проведен в редица градове миналата неделя - 20 декември.
Потребител във форума ни припомни ситуация, при която при минало провеждане на Общински кръг на НОМ тема с едни и същи задачи е била дадена най-напред в Плевен, а 5 дни по-късно и в Ловеч - два съседни града на 20-ина минути един от друг.
Във форума ни веднага изникна въпроса - трябва ли да бъдат публикувани задачите, които са се паднали на проведения в неделя Общински кръг. Моето мнение еднозначно е да, защото:
1. На него са се явили хиляди състезатели. Непубликуването на задачите в публична медия не означава, че те не достигат до ученици от градове, в които още не е проведена. Огромно количество състезатели имат условията, въпрос на време и стечение на обстоятелствата е те да попаднат в ръцете на неявили се още ученици.
2. Веднага след Общинския кръг на НОМ задачи за някои класове бяха публикувани в популярен български сайт. Хиляди ги свалиха.
3. В момента, всички задачи, паднали се на Общинския кръг в неделя циркулират в онлайн пространството и при задълбочено търсене могат да бъдат намерени, хостнати в банки за информация като dox.bg. Линкове към тях могат да бъдат открити в редица популярни форуми и сайтове.
4. Организаторите на състезания като Европейско или Австралийско Кенгуру винаги отправят любезни молби задачите да не бъдат публикувани за известен период от време. Според мен това не е особено правилно и винаги се намира кой да наруши молбата, но нашия сайт винаги се съобразява и спазва подобни молби. При Общинския кръг на Националната Олимпиада по Математика никога е нямало подобна ситуация и никога не са били давани указания задачи от отминали кръгове да не се публикуват.
Предвид всичко гореизброено, смятам, че публикуването на задачите от отминалия кръг на общодостъпно място е не препоръчително, а направо задължително. След като вече хиляди са имали достъп до тях, напълно логично е да се предостави такъв и на всички останали желаещи!
Силно се надявам организаторите и изготвителите на теми за общински кръг на НОМ да преценят правилно какъв абсурд е използването на една и съща тема при провеждането на състезание на различни дати и да подготвят различни теми за предстоящия на 20-ти декември общински кръг.
Ако не го направят - цялата отговорност за опороченото състезание ще легне на техните плещи.


Можете да видите задачите от проведения в неделя, 14.12 общински кръг в темата за Олимпиадата в нашия форум.

Да проследим заедно общинския кръг на Националната Олимпиада по Математика в специалната тема за НОМ 2014 / 2015 в нашия форум.
Това е мястото, в което можете да зададете своя въпрос, да помогнете на питащ с отговор, да споделите своите впечатления и снимки от състезанието, да научите последните новини за него.
Информация, новини, задачи и решения от Национална Олимпиада по Математика
              
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 3,7 / 3 гласа


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+