Национална Олимпиада по Математика - НОМ 2014 / 2015 - Общински кръг

г. 08:02 ч.
Национална Олимпиада по Математика - НОМ 2014 / 2015 - Общински кръг
Последно значимо математическо състезание за 2014 година - в събота, 20 декември в София ще се проведе общинския кръг на Националната Олимпиада по Математика.
Право на участие в общинския кръг на националната Олимпиада по Математика имат всички ученици в България от 4-ти до 12-ти клас. Общинският кръг се организира и провежда по училища.
Общинският кръг на НОМ за всички класове включва 3 задачи, които трябва да се опишат, а времето за решаването им е 4 часа. Всяка задача се оценява с по 7 точки, максимален брой точки - 21. Целта на този кръг е продължаване към следващия, Областен кръг.
До областен кръг се допускат ученици, постигнали 16 или повече точки на Общинския кръг.

Интересни разсъждения: Министерството дава прозорец от време за организиране на общинския кръг на НОМ. Тази година, той е от 14 до 20 декември. В резултат на това, състезанието се провежда по различно време в различни градове.
Тази година например, общинския кръг вече беше проведен в редица градове миналата неделя - 20 декември.
Потребител във форума ни припомни ситуация, при която при минало провеждане на Общински кръг на НОМ тема с едни и същи задачи е била дадена най-напред в Плевен, а 5 дни по-късно и в Ловеч - два съседни града на 20-ина минути един от друг.
Във форума ни веднага изникна въпроса - трябва ли да бъдат публикувани задачите, които са се паднали на проведения в неделя Общински кръг. Моето мнение еднозначно е да, защото:
1. На него са се явили хиляди състезатели. Непубликуването на задачите в публична медия не означава, че те не достигат до ученици от градове, в които още не е проведена. Огромно количество състезатели имат условията, въпрос на време и стечение на обстоятелствата е те да попаднат в ръцете на неявили се още ученици.
2. Веднага след Общинския кръг на НОМ задачи за някои класове бяха публикувани в популярен български сайт. Хиляди ги свалиха.
3. В момента, всички задачи, паднали се на Общинския кръг в неделя циркулират в онлайн пространството и при задълбочено търсене могат да бъдат намерени, хостнати в банки за информация като dox.bg. Линкове към тях могат да бъдат открити в редица популярни форуми и сайтове.
4. Организаторите на състезания като Европейско или Австралийско Кенгуру винаги отправят любезни молби задачите да не бъдат публикувани за известен период от време. Според мен това не е особено правилно и винаги се намира кой да наруши молбата, но нашия сайт винаги се съобразява и спазва подобни молби. При Общинския кръг на Националната Олимпиада по Математика никога е нямало подобна ситуация и никога не са били давани указания задачи от отминали кръгове да не се публикуват.
Предвид всичко гореизброено, смятам, че публикуването на задачите от отминалия кръг на общодостъпно място е не препоръчително, а направо задължително. След като вече хиляди са имали достъп до тях, напълно логично е да се предостави такъв и на всички останали желаещи!
Силно се надявам организаторите и изготвителите на теми за общински кръг на НОМ да преценят правилно какъв абсурд е използването на една и съща тема при провеждането на състезание на различни дати и да подготвят различни теми за предстоящия на 20-ти декември общински кръг.
Ако не го направят - цялата отговорност за опороченото състезание ще легне на техните плещи.


Можете да видите задачите от проведения в неделя, 14.12 общински кръг в темата за Олимпиадата в нашия форум.

Да проследим заедно общинския кръг на Националната Олимпиада по Математика в специалната тема за НОМ 2014 / 2015 в нашия форум.
Това е мястото, в което можете да зададете своя въпрос, да помогнете на питащ с отговор, да споделите своите впечатления и снимки от състезанието, да научите последните новини за него.
Информация, новини, задачи и решения от Национална Олимпиада по Математика
              
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 3,7 / 3 гласа


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS