ПЧМГ на 10 години. А сега какво?

г. 16:41 ч.
ПЧМГ на 10 години. А сега какво?
След по-малко от месец, на 14 март 2014, Първа Частна Математическа Гимназия ще празнува юбилей - 10 години от създаването си.
Училището е уникално явление сред частните училища в България. То е едно от малкото, които предлагат пълен курс на обучение от предучилищната група до 12-ти клас.
Обучението в ПЧМГ може да се раздели на 3 етапа. Безспорно, най-успешния и популярния към момента е прогимназиалния - 5 - 7-ми клас.
Не мисля, че може да има двусмислие - за 10 години, ПЧМГ успя да направи най-доброто частно училище в този период. А може би и не само частно. Атестати за това колкото искаш.
- 2 пъти по-ниска такса от всички други популярни частни училища в периода;
- Отлични резултати на матури след 7-ми клас;
- Отлични резултати по Олимпиади и състезания в тази възраст;
- Единственото училище в София, даващо равни възможности със СМГ за участие в национални и международни математически състезания;
- Топ учители не само по математика;
- Разнообразни участия за всеки вкус в извънматематически прояви и състезания;
- Отлично ниво на обучение по английски език;
- Богати възможности за извънкласни дейности и екскурзии в неучебно време под организацията на ръководството.
Убеден съм, всеки ще намери даскало, което в някоя от точките да е по-добро от ПЧМГ. Но... съчетанието на всичко, без да си кривя душата, не мисля, че има друго софийско училище, което да го предлага. Е, винаги съм питаел сантименти към СМГ, единствено по последните три точки има трески за дялкане.
Та стига толкова за най-доброто в ПЧМГ.
По отношение на началната степен - по утъпкания път на ПЧМГ, началното училище Питагор само за 3 години прихвана всички хубави гореизброени практики. Да, цената тук не е два пъти по-ниска от тази на конкуренцията, но е в долните граници на исканото. А децата, освен отличното обучение отново получават шанс за изява по всевъзможни математически и нематематически прояви, нещо изключително ценно.
И какво. Излиза, че за 10 години, ПЧМГ е направила една чудесна образователна машина от началния етап до завършването на прогимназията в 7-ми клас.

А гимназията? За нея до момента не може да се каже нещо особено съществено. Като цяло, частното образование в гимназиалния етап в България е под всякаква критика. Имаме един будещ уважение Американски колеж и... това е единствената частна институция, която имам желание да спомена. Да ме прощават останалите.
Предвид многото направено за 10 години в ПЧМГ - можем ли да очакваме в близките години тя да се превърне във втория важен фактор в гимназиалното частно обучение?

Според мен да, затова тръгнах да пиша този памфлет и ще си позволя да споделя с вас очакванията си. Искам да предупредя, че те са базирани изцяло на слухове и мои разсъждения, не искам да подвеждам някого, но мисля, че достатъчно съм напипал линията на развитие за да ви помогна в бъдещия избор на гимназия.

Първите признаци на това, че учебната 2014 / 2015 в ПЧМГ ще е ориентирана към гимназиалната степен беше обявяването на възможност за горните класове в гимназията да карат Cisco курс в училището. Хубава, полезна инициатива. Малко след това, ръководството направи голяма крачка към привличането на стойностни ученици с обявяването на нов профил от учебната 2014 / 2015 година - природоматематически с интензивно изучаване на немски език. Това е най-желаната паралелка в България - немски език в Математическа гимназия.
И навлизаме вече съвсем в сферата на слуховете - какво ще кажете тази така желана паралелка с немски език да бъде подготвяна по математика от... Иван Симеонов? Всъщност... има ли нещо по-добро за деца с интерес в математиката?
Сами виждате какво става тази година със седмокласниците на ПЧМГ в математическото им развитие. Вижда се огромно израстване и въпреки, че звучи леко еретично към днешна дата, според мен нивото на възпитаниците на ПЧМГ в 7-ми клас вече се изравнява в математическо отношение с това на страхотния седмокласен набор в СМГ, който миналата година беше без конкуренция.
Аз лично бих заложил, че тази година ще е различна от миналата - много от сегашните седмокласници на ПЧМГ ще гласуват доверие на училището, ръководството му и г-н Симеонов и ще продължат гимназиалната степен отново в частната Математическа гимназия, вместо да се разпилеят из ЕГ, СМГ и АК. А запази ли се ядрото от чудесни математици, повярвайте ми - за ПЧМГ ще започне да се говори и при горните класове след значими състезания. И възможността да учиш с подобни деца... има ли място за коментар, безспорно помага за израстването на всеки.
Така че, сега е период на обмисляне - къде и защо да продължа да уча. Обмислете колко много постигна ПЧМГ само за 10 години и какви са тенденциите в последните месеци - според мен, това ще е един от стойностните избори оттук нататък.

ПП - Ясно си давам сметка, че написаното по-горе звучи като рекламно словоблудство :)
Ами... повярвайте ми, за добро или лошо, никога не съм писал рекламна статия с изкривено мнение, сега също не го правя. Затова и болшинството ми мнения са негативни (с право), но ето и че има неща, за които хубавото е много повече от лошото. И те трябва да станат по-познати за всички ни.
Ще ми бъде и приятно, и полезно ако подкрепите мнението ми с ваши наблюдения или пък го опровергаете по някой параграф. Можете да го направите в коментарите или още по-добре - във форума.
                
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS