Членовете на Националните комисии за провеждане на олимпиадите и състезанията по математика за 9 – 12 клас подадоха оставки

г. 00:07 ч.
Членовете на Националните комисии за провеждане на олимпиадите и състезанията по математика за 9 – 12 клас подадоха оставки

Писмо от членовете на Националните комисии за провеждане на олимпиадите и състезанията по математика за 9 – 12 клас до медиите:

България е страна с традиции в провеждането на олимпиади по математика за ученици. Известни са успехите и многото спечелени медали от българските ученици.
Един от основните фактори за това е доброто взаимодействие между МОН, СМБ (Съюз на математиците в България), неправителствени организации и спонсори.
Основните математически състезания в България са Есенен математически турнир, Зимни математически състезания, Пролетни математически състезания и Националната олимпиада по математика
Тези състезания са основа за определяне на националните отбори на България за участие в международни олимпиади.

Всяка година МОН определя национални комисии, които осигуряват научното обезпечаване на част от тези състезания.
СМБ като организация, имаща необходимия научен потенциал и традиции, предлага на МОН състава на тези комисии. Когато МОН е изказвало резерви по отношение на направените предложения, възникналите противоречия са се решавали успешно с диалог между МОН и СМБ.
Определянето на окончателния състав на комисиите става със заповед на Министъра на образованието.

Със заповеди на министъра на образованието и науката от 27.10.2016 г. бяха назначени комисии за провеждане на олимпиади и състезания за ученици през 2016/2017 учебна година.

Съставите на тези комисии силно се различават от направените от СМБ предложения

Част от включените в състава на тези комисии хора, не са предварително консултирани за тяхното желание да участват. Нещо повече, включени са силно компрометирани хора.
Очевидно е, че съставите на комисиите се определят под давление, по неясни правила и в личен интерес на хора, ползващи се с одобрението на някои чиновници в МОН.

Поради тези причини всички членове на комисиите за олимпиадата и състезанията за 9 – 12 клас уведомиха Министъра на образованието и науката, че подават оставки

Надяваме се, че случващото се не е целенасочена, обмислена и дългосрочна политика на МОН по отношение на определянето на комисиите. Вярваме, че опитите да се използва МОН за лична изгода на компрометирани хора няма да успеят.
Повече за земетресенията в родната математика, писмото, изпратено до Министъра на Образованието и какви са причините за решенията ще научите в специалната тема във форума ни - Математически Земетресения

Много хубав анализ на ситуацията от Ant12, публикуван във форума:

Ако този конфликт ескалира и няма добра воля за неговото разрешаване, това би означавало пълно спиране на състезателната дейност за учениците в 9 – 12 клас.

1. Организация на състезанията – в крайна сметка нещата се свеждат до това, че група ученици отиват на определено място на определена дата и решават определени задачи. Организацията на „нещо-то” винаги започва с инициатива от „някой” и ако „някой” го няма, по правило „нещо-то” просто не се случва;

2. Задачи – ами ако човек погледне авторите на задачите за „големи” ученици на важните състезания (ЕМТ, ЗМС, ПМС, НОМ 2/3, контролните за БОМ/МОМ и т.н.), то в 90% от случаите ще се натъкне на хората подписали писмото до МОН;

3. Проверка на резултатите от състезанията – хората подписали писмото са и хората, които участват в комисиите по проверка на резултатите от гореупоменатите състезания;

4. Организация на подготовката за международни състезания, за които се формират национални отбори (МОМ, БОМ, МБОМ, EGMO, RMM, ВсОМ) – същите хора;

5. Връзка с учителите, които подготвят водещите състезатели – това са отношения, които са изграждани с години. Представете си, че ръководителят на националния отбор за дадено състезание не познава учителите на учениците от своя отбор. Впечатленията на учителите са формирани с години, а на ръководителя на отбора – в най-добрия случай в рамките на 2/3 седмици.

Разбира се, МОН може да опита да замени цялата комисия. Имаме чудесни млади хора като Белухов, но те са броят на пръстите на едната ръка, а и все още им липсва организационния и житейски опит, който е необходим всичко от гореописаното да тече гладко, спокойно и ефективно.

P.S. Без съмнение съществува и опцията младите състезатели от 1/2/3-ти (евентуално 4-ти) клас веднага да се втурнат и подпомогнати от компетентността на техните майки/бащи веднага да запълнят тази празнина, но за цялата история на международните състезания има само един човек, който във 4/5/6 клас е спечелил бронзов/сребърен/златен медал от МОМ и той се казва Терънс Тао.
      
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 5,0 / 2 гласа


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+