Промяна в регламентите за определяне на националните отбори по математика за Балканска Олимпиада и JBMO

г. 07:58 ч.
Промяна в регламентите за определяне на националните отбори по математика за Балканска Олимпиада и JBMO
Експертите в МОН продължават да не се съобразяват с препоръките на подалите оставка математици.
Това се вижда по новите регламенти за определяне на отборите на България за Младежката балканска Олимпиада до 15.5 години и за Балканската Олимпиада по Математика.
Прочетете:
• Регламент за определяне на национален отбор за Младежка Балканска Олимпиада
• Регламент за определяне на национален отбор за Балканска Олимпиада по Математика
• Регламент за определяне на национален отбор за Международна Олимпиада по Математика
Определянето и в двата случая е направено на база на по-малко състезания. Тази година, разширеният ни отбор за JBMO ще зависи само от резултатите на националния кръг на Олимпиадата. До миналата година, това ставаше на база на резултатите от ЗМС, ПМС и националния кръг.

Разширеният ни отбор за BMO пък ще се определя само от резултатите от ЗМС и ПМС. Досега, към тях се прибавяше и този от Есенният Математически Турнир. ЕМТ е изваден от сметката, защото състезанието има такса за участие, варираща от 5 до 15 лева.
Според МОН, това може да възпрепятства някой талантлив, но беден математик от явяване и ограничава възможностите му...

На мен ми е интересен друг аспект... В момента, предполагаемият добър и беден математик трябва да се яви на ЗМС в Сливен и ПМС в Бургас. Участието в състезанията е безплатно, но транспортът до града - домакин и задължителното настаняване в хотел не е. Тоест, нашият потенциален математик ще трябва да заплати по около 100 лева за да участва на тези "безплатни" състезания. И това не е проблем. Но му е спестена таксата за участие в ЕМТ...
Ами... не го разбирам. Аргументът би имал своята тежест ако всичко е направено както трябва и Министерството осигурява наистина безплатна възможност за участие във всички включени състезания, било с поемане на командировъчни, било с дистанционно провеждане по градове.
А най-добре - по-малко популизъм, повече ефективност...

От следващата година се очаква завръщане на ЕМТ като състезание, включено в предварителния подбор на националния отбор по математика за Балканската Олимпиада. За целта, участието в ЕМТ 2017 ще бъде безплатно.
Научете повече за влошените отношения между СМБ и МОН в темата във форума ни - Математически Земетресения
ПП - Предвид ситуацията, за съжаление тази година като че ли няма да има участие на български математици на Всерусийската Олимпиада. Това престижно и традиционно за страната ни състезание не е споменато никъде в новите регламенти :(
          
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 5,0 / 1 гласа


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+