5-та Европейска купа по Математика

г. 13:23 ч.
5-та Европейска купа по Математика
В началото на декември, дистанционно в България се проведе едно ново и интересно състезание от високо ниво - European Mathematical Cup - EMC.
Турнирът се провежда за 2 възрастови групи - Junior и Senior.
По регламент, в Junior групата могат да участват ученици, които нямат навършени 17 години към датата на участие и не са се явявали на Международна Олимпиада по Математика - IMO.
Задачите в Junior дивизията са 4 - по една от областите алгебра, геометрия, комбинаторика и теория на числата. Целта на организаторите е те да са най-близки до темите от Младежката Балканска Олимпиада по Математика - JBMO.
Задачите в Senior дивизията също са 4 - по една от областите алгебра, геометрия, комбинаторика и теория на числата. Целта на организаторите е те да са най-близки до темите от Международната Олимпиада по Математика - IMO.

Вижте повече подробности и новини за European Mathematical Cup - EMC

За дистанционно участие в България, на EMC бяха поканени 36 ученика - по 18 в Junior и Senior дивизията. На мен честно казано не ми е ясен точния механизъм на подбора... Например, в групата са включени повече ученици от 8 клас, отколкото от 9-ти.
Нашите участници се представиха блестящо и завоюваха медали и награди. Искам да направя едно уточнение - на повечето състезания, медали се раздават с широки пръсти. И например, бронзовият медал може да означава, че си с... 80-ти резултат. На EMC не е така - медалите са строго ограничени само до първите 3 резултата! Затова, завоюваните отличия са още по-важни.

В Junior дивизия, едноличен победител сред всички участници е Борислав Антов, 10 клас - СМГ. Той е постигнал 37 от възможни 40 точки.
Второто място е за Евгени Кайряков - 9 клас - СМГ, който има 32 точки.
С бронзови медали за 30 точки отново са българи и то двама - Кристиян Василев, 10 клас - ПЧМГ и До Виет Конг, 8 клас - СМГ.
Това са всички медали, раздадени в Junior дивизията и всички те отиват в България.
Препъни камъкът в тази група е четвъртата задача. На нея масово състезателите имат 0, 1 или 2 точки. Единствено Борислав Антов има 7 точки. Интересното е, че това е първата българска задача, допусната в това състезание - дело е на Мирослав Маринов и Даниел Атанасов

В Senior дивизия, победител е Рафаил Циамис от Гърция с 31 от 40 възможни точки. Втори е Павел Турек от Чехия.
Иван Ганев и Атанас Динев са с 1-ва награда, веднага след бронзовия медалист Адриан Бекер от Хърватска.

Пълно класиране от 5-th European Mathematical Cup

Информация, новини, задачи и решения от European Mathematical Cup - EMC
Източник: проф. Петър Бойваленков
      
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 5,0 / 3 гласа


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+