Логиката на един професор или за един порочен кръг в олимпийската математика

г. 15:22 ч.
Логиката на един професор или за един порочен кръг в олимпийската математика

Становище на български математици, сред които проф. дмн Петър Бойваленков, проф. дмн Емил Колев, проф. дмн Иван Ланджев, проф. дмн Николай Николов, доц. д-р Ивайло Кортезов

На 8.02.2017 г. се проведе областен кръг на Националната Олимпиада по Математика. Условията и решенията на задачите от олимпиадата може да намерите тук.

Представените задачи и решения затвърждават наблюдението, че състезателната математика при учениците от 4 до 8 клас е оставена на автопилот. И това уверено я води към близка катастрофа!

Ето аргументи за този извод, които могат да се извадят от задачите и критериите за оценяване на задачи от областния кръг на НОМ 2017:

Представеното "решение" на Задача 8.3 (с автор проф. дпн Сава Гроздев) е класически пример за порочен кръг

За доказване на твърдението от подточка б) на задача 8.3 се използва помощно неравенство.
Но в "доказателството" му, авторът на задачата използва...самото неравенство, което трябва да докаже! За това се пишат двойки в училище, а тук го е направил професор!
Интересно е да се отбележи, че "доказателство" би могло да се поправи, ако се изтрие един ред и се реши съответното линейно неравенство спрямо d^3. Просто човек трябва да знае кога да спре...
В същото неравенство се изискват знания за корен трети, който не се изучава в СИП в 8 клас.

В задача 7.1 не е ясно какъв начален момент съответства на въпроса в условието "след колко време..."

Да приемем, както е направил авторът, че този начален момент е тръгването на първата лодка.
Какво означава тогава полученият в случай 4 отговор 46 минути и 40 секунди? Съгласно условието след 46 минути и 40 секунди втората лодка още не е тръгнала (тя тръгва един час след първата).
А къде се е намирала втората лодка, докато първата се е движила един час, в условието на задачата не е е указано.

Дори да приемем, че втората лодка е чакала в Лом, разстоянието между двете лодки след 46 минути и 40 секунди не е 9 километра. Това означава, че отговорът в случай 4 е грешен.

Условието на задача 7.3 е объркващо за учениците

Те биха могли да разберат какво е искал да каже авторът, след като прочетат решението, но повечето ученици са били в пълна невъзможност да разберат какво се иска в задачата.

Схемата за оценяване на задача 8.3 е неадекватна

В забележка към нея се дава указание да се присъждат точките от а) (3 на брой), ако се цитира в общ вид теоремата за неравенството между средните. Защо тогава не се признава и за точките за първата стъпка (виж по-горе) на решението в б) (2 на брой). Ако пък се признае, излиза, че чрез цитиране на теорема се печелят 5 от 7-те точки!
Тези проблеми (които са забелязани от много любители математици и ученици), е трябвало да бъдат намерени и поправени още при прочитането на предложенията от председателя на комисията за 4-8 клас.
Актуална информация за Олимпиада по Математика 2016 / 2017 ще намерите в темата за състезанието в нашия форум.
Информация, новини, задачи и решения от Олимпиада по Математика
        
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 4,3 / 11 гласа


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+