Искаме Състезания с класирания, резултати и имена!

г. 19:41 ч.
Искаме Състезания с класирания, резултати и имена!
Всички - ученици, учители, родители и директори наблюдаваме тази година абсурда, сътворен от едно недомислено решение на Комисията за защита на личните данни.
В това решение, задължителните изпити са поставени на равна нога с доброволни Състезания и Олимпиади! Удобно за чиновниците в държавата, удобно за всички, търсещи липса на прозрачност.
Състезателите са принизени до номера, тази година в училищните състезания, следващата година... кой знае, може би ще станем свидетели на държавно първенство по художествена гимнастика, в което победител е номер 27445!

Моля, подкрепете здравия разум и изпратете електронно писмо до Комисия за защита на личните данни с копие до Министерство на Образованието

Направете го, независимо дали сте ученик, учител, директор на училище или родител.
Колкото повече писма изпратим, толкова повече има вероятност някой да ни обърне внимание и тази несправедливост да бъде премахната.

Мария, родител на ученик е подготвила всичката необходима информация - Email адреси, както и текст на писмото, което да изпратите.
Ето го и него:

До КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Копие До МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ЗАПИТВАНЕ
Относно: Начин на провеждане на състезания и олимпиади за ученици
От: ...

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,
С настоящото бих искалa да получа информация по въпрос, който зададох на МОН, но не получих конкретен отговор по следния проблем:
На 06.06.2016г. Комисията за защита на личните данни излиза със Становище рег. № П-1001/10.02.2016г. относно оповестяването на резултатите от различни видове изпитни форми и обемът информация, която трябва да бъде публикувана. Следствие на това Становище, последните месеци се случват:
състезания без класиране;
състезания без имена, а с номера на участници;
подписване на декларации за информирано съгласие от родители и въпреки това липса на публични резултати и класиране;
липсва прозрачност при провеждане на процедурата при Държавния план-прием в V клас в профилирани гимназии с профил „Математически“ или „Природни науки“.
Липсата на класиране, до което да имат достъп всички участници, лишава кандидатите както от интерес към състезанията по всички дисциплини, така и от стимул за участие.

Явяването на ученици на ученически олимпиади и състезания е доброволен акт, чийто смисъл е да се определят най-добре представилите се на база показани резултати в някаква област. Като всяко едно дете застава с името и знанията/уменията си в съответната област. Състезанията се различават по смисъл от изпитите, но в гореспоменатото становище се третират по един и същ начин.

Моля да дадете становище по няколко въпроса:
1. С какво списъкът с разпределението на явяващите се деца по стаите на сградата, в която се провежда състезанието/олимпиадата се различава по смисъла на ЗЗЛД от списъка с резултати на учениците и не представлява ли и той „Обработване на лични данни“?
Поради липса на такива списъци при провеждане на състезания, децата – кандидати и техните родители се струпват пред вратата на сградата, в която се провежда обявеното състезание. Струпванията и стресът при децата и родителите създават предпоставки освен за натрупване на излишно напрежение, но и са опасни за здравето на децата.
Към настоящия момент декларациите за информирано съгласие, които попълваме съдържат следния текст: „Декларирам, че давам своето информирано съгласие за следното: Резултатите на сина ми/дъщеря ми от общински, областен и национален кръг на олимпиадата/ите и състезанието/ята по …….. за учебната 2016/2017 година да бъдат обявени публично“. По смисъла на тази декларация излиза, че именно резултатите от олимпиада/състезание са личните данни, които аз се съгласявам публично да предоставя на публично място!

2. Задължително ли е спазването за обявяване на публично класиране при подписани такива декларации?
До днешна дата няма класиране от областен кръг на НОМ за гр. София, при положение, че голяма част от родителите сме подписали горната декларация за информирано съгласие относно публикуването на резултатите на децата ни от областен кръг на НОМ и желаем да има такова класиране, но такова няма дори само за нашите деца, а резултатите са съобщени в повечето училища преди повече от месец.

3. Би ли било решение на проблема със защитата на личните данни, ако още в регламента на състезанието/олимпиадата бъде заложено публичното оповестяване на резултатите? Възможно ли е при нежелание ученикът да фигурира с трите си имена в състезание (не изпит) да бъде разрешено по регламент той да фигурира с номер, под който ще бъдат оповестени публично резултатите му? Така всички участници в състезанието ще бъдат включени в класирането и всеки ученик ще знае къде се е класирал.

С уважение: ...

Това е текста на писмото. Можете да го изтеглите оттук в Word формат или оттук в TXT формат.
Изпратете писмото с горния текст или разбира се друг, по-подходящ според вас до следният Email адрес kzld@cpdp.bg с копие до priemna@mon.bg
Информация и новини за Министерство на образованието
Редакция: За засилване на вниманието можете да добавяте към мейла си и снимката от тази новина.

Нека заедно да се опитаме да се преборим с чиновническите безумия пречещи на учениците!
Споделете тази молба с максимално много разумни хора и ги помолете да ни подкрепят и бомбардират институциите с електронни писма, изразяващи недоволството и недоумението от криенето на резултати от състезания и Олимпиади и непубликуването на класирания от тях.
Посетете темата за протеста ни във форума и споделете вашите идеи - какво още и как можем заедно да направим.
      
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 5,0 / 6 гласа


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS