Кой лъже - МОН, Offnews или училище в Бургас?

г. 16:43 ч.
Кой лъже - МОН, Offnews или училище в Бургас?
Днес попаднах на статия в Офнюз, публикувана на 1 юни 2017 г. - можете да я прочетете тук.
Според нея:
Всички 588 участници в регионалните математически състезания от 18 март да бъдат допуснати до националния кръг на "Европейско кенгуру" на 3 юни. Такъв изход от спора между ръководствата на Съюза на математиците и сдружение "Европейско кенгуру" е предложило Министерството на образованието и науката на националната комисия, която класира учениците.

Това не е вярно според училище в Бургас

На страницата на ОУ Братя Миладинови Бургас е публикувано официално писмо от МОН с дата 31 май 2017 г. за провеждане на националния кръг, придружено от списък с класирани за националния кръг на Европейско Кенгуру.
Редакция - писмото е от РУО, не от МОН. Не виждам съществена разлика, все пак РУО трябва да е подчинено на МОН и да изпълнява неговите заповеди.

В този списък не фигурират явилите се при СМБ ученици

Е??? Докога? До "победа" ли?
(б.р. победа = смачкване на децата, които са избрали "грешния" организатор в лицето на СМБ).

Да, предполагам в крайна сметка, който се излъже да отиде без уведомление ще бъде допуснат до състезанието. И МОН, и националната комисия, чиито подписи седят под протокола, качен на сайта на ОУ Братя Миладинови ще изтупат ръце - ето, който е дошъл е допуснат, какво повече искате от нас. Защо пък трябва и да уведомяваме кого сме поканили на състезанието си...
А за следващия цитат, от материала, публикуван в Offnews пък вече съвсем нямам коментар...
Освен предложението за допускане на 558 участници, от МОН поемат ангажимента да платят допълнителните разходи - вероятно неплатената сума от Съюза на математиците.
Някой изопачава и изкривява информация. Дали МОН или медията... скоро ще разберем.

Моето мнение е, че допълнителните разходи са направени от единия организатор на областния кръг, а именно сдружение Европейско Кенгуру. Председателят му Сава Гроздев и комисията му допуснаха до национален кръг ученици, с точки под изисквания минимум. Така се стигна до целия цирк с 588 участника в разрез с правилата.
Освен че комисията няма да си понесе негативите за това, ще получи допълнителни пари от МОН за грешката си. Яко..
Информация и новини за Министерство на образованието
Редакция: Прочетох писмото от МОН, коментирано в Офнюз.
Разбира се, в него няма подобен текст, че има неплатено задължение от СМБ. Офнюз, волно или неволно, с помощ или без помощ е направил заблудата.
Това, което пише е, че МОН ще поеме допълнителните разходи поради по-големия брой участници. А той е по-голям.. казах вече защо по-горе. В момента съм на път, вечерта ще се постарая да публикувам изявлението на МОН без Офнюз изкривяванията...
Изявление на МОН:
Всички 588 участници в регионалните състезания по математика на 18 март 2017 г., предложени от двамата организатори на „Европейско кенгуру“, да бъдат допуснати до национален кръг, въпреки че се надхвърля предложения в регламента брой на участниците. Това предложение бе направено от МОН до Националната комисия. Допълнителните разходи ще бъдат поети от Министерството на образованието и науката, за да се защитят интересите на учениците.

В хода на учебната година МОН проведе множество разговори и срещи с различните организатори на математическото състезание „Европейско кенгуро“. На последната среща през месец май 2017 г. зам.-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, директорът на Дирекция „Учебно съдържание на предучилищното и училищно образование и експертът по математика обсъдиха с проф. Николай Николов, заместник-председател на УС на СМБ, и проф. Сава Гроздев, председател на сдружение „Европейско кенгуру“, възникналата ситуация относно допускането на учениците от първи до дванадесети клас до националния кръг на състезанието на 3 юни 2017 г. На нея категорично бе заявена позицията на МОН, че няма да допусне заради лични спорове между организаторите да се стигне до неравнопоставеност на участниците.

Министерство на образованието и науката ще предприеме необходимите стъпки за промени пред следващата учебна година, като разгледа отново регламента и отстрани всички възможности за неравнопоставеност за децата, участвали при различните организатори.

Министерството на образованието и науката работи и ще работи за откриване и развитие на потенциала на всеки един ученик в сферата на математиката.

Пресцентър на МОН
Информация, новини, задачи и решения от Европейско Кенгуру
            
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 4,7 / 6 гласа


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS