Курсове за състезатели по математика и информатика от Олимпийци

г. 07:35 ч.
Курсове за състезатели по математика и информатика от Олимпийци
Школа Олимпийци организира курсове по състезателна математика и информатика с цел подготовка за националните състезания по математика и информатика (Националните олимпиади по математика и информатика, Есенни, Зимни, Пролетни и Летни състезания).
Курсовете ще се провеждат онлайн и/или в офиса на школата на ул. Екзарх Йосиф 73 (срещу пожарната; в близост до СМГ и метростанция „Сердика“) в зависимост от епидемиологичната обстановка. За първи път предлагаме и изцяло онлайн курсове за учениците извън София.

Защо състезателни курсове?

Отговорът е простата поговорка – „Който се учи, той ще сполучи”. С други думи от убеждението, че ако едно дете се труди достатъчно, може още в училищна възраст да достигне знанията, които се изискват за завидна професионална реализация у нас или в чужбина след това.

В училище се дават само най-основните знания и умения за предметите или това, което наричаме обща култура. Тя обаче не може да даде силен тласък на учениците в по-нататъчното им развитие в живота, нито да им покаже възможностите, които съществуват при по-детайлно и дълбоко изучаване на математиката и информатиката.

Тук идва и мястото на училищните състезания и олимпиади по математика и информатика.
Става дума за сериозните състезания, организирани от МОН и Съюза на математиците в България – Националните олимпиади по математика и информатика, Есенни, Зимни, Пролетни и Летни състезания. Те са създадени, за да може учениците с изявен интерес към тези предмети да получат нови предизвикателства, което да ги мотивира да задълбочат знанията си.
С тези нови умения идват и новите хоризонти и възможностите, тъй като те изграждат много силно логическо и аналитично мислене и в много по-голяма степен са свързани с изучаваното в университета и с изискваното за работа в софтуерни фирми, инвестиционни и хедж фондове, научни лаборатории и в повечето области пряко или косвено свързани с математиката и информатиката.

Изучаваните методи намират широко приложение в анализа на риска, практикуван в много компании. Примери за това са производните на функции, които състезателите трябва да знаят, за да намират най-голямата и най-малката стойност на функции и да доказват неравенствата, които се падат на състезания. Или множителите на Лагранж, които служат за същото, но вече за функции на много променливи. Алгоритмите, които са необходими за състезанията по информатика, са основна част от изискванията за работа в големи софтуерни компании като Google, Facebook, Microsoft и др. Други примери за приложими знания са теорията на графите, вероятностите и статистиката, структурите от данни, алгоритмите за търсене и сортиране и т.н.
Усилената подготовка за състезания, естеството на материала и самата състезателна обстановка развиват както силно логическо и аналитично мислене, така и уменията за работа под напрежение, за задълбочен анализ в различни ситуации и за внимание към възможни нестандартни подходи.
Освен това, състезанията вкарват децата в среда с интелигентни и амбициозни техни връстници, които взаимно се мотивират и се дърпат напред.
Успехите от тези състезания се вземат предвид при кандидатстване в много наши и чужди университети като Stanford, MIT, Harvard, Cambridge, Oxford. Каналите за кандидатстване са вече известни и отработени в състезателните среди.

Затова в школа „Олимпийци” сме насочени най-вече към подготовката за състезания.
През учебната 2019/2020 година 5 от най-добрите 10 ученици от 8-ми клас на последния кръг на Националната олимпиада по математика са възпитаници на школата, както и 8 от най-добрите 20 във възрастовата група 9-12 клас. По информатика 6 от първите 12 деца на последния кръг на Националната олимпиада по информатика във възрастовите групи 6 и 7-8 клас са от школата, както и първите трима в пети клас.

школа за математика и информатика Олимпийци

За да постигаме такива резултати, сме събрали екип от висококвалифицирани преподаватели – бивши състезатели, членове на комисиите за национални състезания, автори на задачи, лектори, подготвяли нашия и американския национален отбор, асистенти във Факултета по математика и информатика на СУ, софтуерни инженери в Google и Ocado, възпитаници на Cambridge и други.

Лекторите ни

Васил Василев

Бивш състезател по математика, медалист множество национални състезания, финалист от Intel International Science and Engeneering Fair’2015, САЩ и European Union Contest for Young Scientists’2014, Полша, подготвял някои от най-добрите състезатели по математика и информатика по класове, асистент във Факултета по математика и информатика на СУ.

Петър Петров

Медалист от множество национални състезания по математика по времето на най-силните ни випуски в периода 2000-2005 година, член на националната комисия по информатика, автор на множество задачи за националните състезания, ментор на най-успешните ни отбори по роботика, дългогодишен Senior Java Developer в SAP и Ocado.

Марин Шаламанов

Бивш състезател по математика и информатика, медалист от множество национални състезания, финалист от Intel International Science and Engeneering Fair’2015, САЩ и European Union Contest for Young Scientists’2014, Полша, носител на награда "Джон Атанасов", участник в Intel ISEF, EUCYS. Работил в Google и SAP.

Александър Иванов

Медалист от Международната олимпиада по математика (IMO), дългогодишен лектор на националните ни отбори и член на националната комисия по математика, автор на над 250 задачи, давани на национални и международни състезания.

Петър Гайдаров

Медалист от множество национални състезания и от Балканската олимпиада по математика, един от двамата български участници в Research Science Institute (RSI) на MIT през 2014, завършил Cambridge. Работил в хедж фонда World Quant.

Емил Карлов

Дългогодишен преподавател по математика в МГ Ямбол, отскоро в СМГ, автор на задачи на различни математически състезания, подготвял някои от най-добрите състезатели по математика през последните 40 години.

Илиян Йорданов

Бивш състезател по математика и информатика и член на националния отбор по информатика. Автор на множество задачи за състезания по информатика и заместник – ръководител на младежкия и големия национален отбор през 2020.

Кой може да кандидатства

Математическите групи са подходящи за всички ученици, които през учебната 2020/2021 ще бъдат от 5-ти до 12-ти клас включително, които мислят, че математиката в училище е лесна и имат интерес и амбиция да научат нови подходи, да вникнат в красотата ѝ и да усетят удоволствието от това да решават наистина предизвикателни задачи.

За първи път има свободно записване в групите по информатика за 5 клас. За групите в 6-ти и 7-ми клас се изисква минимален състезателен опит по програмиране.

Допълнителна информация и записване

Цялата информация за групите, лекторите ни, таксите и записването можете да видите на сайта ни: olimpiici.com..
Телефон за информация относно групите по математика: 0879868052, Васил Василев
Телефон за информация относно групите по информатика: 0878171825, Петър Петров.
      
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 5,0 / 1 гласа


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS