РИО Русе публикува информация за важното математическо състезание ПМС 2014

г. 13:45 ч.
РИО Русе публикува информация за важното математическо състезание ПМС 2014
Пролетните математически състезания са може би най-важното национално математическо състезание за деца в прогимназията. То е едно от малкото, в което наградите са не само медал и грамота, а стипендии, отпускани от държавата или частни училища.
По традиция, ПМС се провеждат за деца от 4-ти до 12-ти клас, но учениците са разделени в долна и горна група и домакин на всеки от турнирите е различен град.
Тази година, учениците от 4-ти до 8-ми клас ще се явяват в РУСЕ, а големите ще са в Плевен.
Вече има официална покана от регионалния инспекторат по образованието в Русе към малките математици. Какво е важното?
Тазгодишните пролетни математически състезания за 4-8 клас ще се проведат в Русе от 31 март до 2-ри април.
Състезанията са индивидуални, а не отборни, но записването за тях става само за отбори, с официално писмо от съответното училище! Това е важно, ако искате вашето дете да участва на ПМС 2014 - обърнете се към вашето училище и помолете да бъде изпратена официална заявка за участие от негово име - няма вариант да запишете детето си като индивидуален участник, без училище, което да представлява!
Заявките за участие в ПМС 2014 трябва да бъдат изпратени на организаторите не по-късно от 14 март 2014. Заявките се изпращат по електронен път на имейл: mail@rio-ruse.org. След изпращане на заявката, в срок до 20 март ръководителят трябва да изпрати в екселски файл списък с трите имена на всеки от учениците, клас, град и училище, което представляват.
На място, ръководителите на отборите трябва да регистрират участниците на 31 март от 14 до 18 часа. Пиша толкова подробно, защото например, в 4-ти клас се наложи жена ми да е ръководител на отбора от 3-ма 4-класници на 18 СОУ и всички административни задължения легнаха на нейните плещи :) Както знаете, 18 СОУ е с хуманитарен профил и не желае да си губи времето с организация на отбори за незначителни математически състезания, но все пак благодарности, че изпратиха от тяхно име заявка за участие...
Самото състезане се провежда в един ден - вторник, 1-ви април от 9 до 13:30 часа в МГ Баба Тонка, но организацията му е такава, че е необходимо ученици и ръководители на отбора да са там от понеделник до сряда - в понеделник е регистрацията, а в сряда - обявяването на резултати и награждаването.
По традиция, организаторите са предоставили списък с хотели, в които отборите могат да ползват преференциални цени. Русе е голям град и този път избора е голям. Ако сами организирате вашия отбор, изберете хотел и се свържете директно с него, като не забравяйте да споменете, че правите резервация за отбор в Пролетните математически състезания за да получите отстъпка.
Пълната информация за Пролетните математически състезания за ученици 4 - 8 клас в Русе 2014 можете да намерите на сайта на Рио София.
Да ви припомня някои важни предимства на ПМС - Ученици в 4-ти клас, класирани на първо място в състезанието получават директен прием в СМГ. Ученици от 4-ти до 7-ми клас, класирали се на първо място в състезанието получават пълна стипендия за обучение и влизат без приемен изпит в ПЧМГ. Ако са класирани на второ място получават 50% отстъпка от учебната такса в ПЧМГ, а ако са на трето място - 25% намаление.
Ако учите в училище, което не определя свой отбор за ПМС, не губете време - започвайте с тормоз на класна, учителка по математика и директорка да подготвят и изпратят заявка за участие в националното състезание.
Успех и се гответе :)

Задачи за подготовка от минали години можете да намерите на много места в мрежата или можете да помолите за необходимите ви направо в специалната тема във форума.

Допълнителен съвет: Много родители и ученици са склонни да отпишат ПМС 2014 поради факта, че на 30-ти март ще се проведе и областния кръг на Олимпиадата по математика, а тя е важна, особено за децата в 4-ти и 7-ми клас.
Всъщност, няма никакъв повод за притеснение
- Заминаването за ПМС е чак на следващия ден, като на 31-ви, единствените задължения в Русе са за един ръководител на отбор, който трябва да направи необходимата регистрация на състезателите между 14 и 18 часа.
Самите ученици спокойно могат да заминат и по-късно на 31.3 и да пристигнат вечерта в Русе.
Отделно, формата на задачите и организацията на Олимпадата по математика и Пролетните Математически Състезания са подобни - малко на брой, трудни задачи, изискващи внимателно описване, така че децата няма да се претоварят в подготовката за 2 състезания през ден - просто подготовката би следвало да е идентична.

Допълнение: Как да се явя на ПМС 2014 ако съм от София и училището ми не иска да организира отбор?
Информация, новини, задачи и решения от Пролетни Математически Състезания - ПМС
            
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS