Предстои - азиатско математическо състезание SASMO

г. 21:45 ч.
Предстои - азиатско математическо състезание SASMO
SASMO е сингапурско математическо състезание, което има претенции да събере деца от всички краища на Азия. Тази година, болшинството участници ще са от училища в Сингапур, Малайзия, Виетнам, Хонг Конг, Камбоджа, Тайланд, Макао и Китай. И разбира се, барабар Петко с мъжете - и от България...
Състезанието е относително ново - за пръв път се е провело през 2006 година, а миналата година е с най-голямо участие до момента - 8598 участника.
Официалната страница на състезанието по принцип е много информативна, съдържа богата информация за самото състезание, както и резултати от минали години, но има дребен проблем - от няколко дни е недостъпна :). Да се надяваме, че организаторите ще влезат на сайта си и ще видят, че има проблем. До последния момент, до който работеше страницата, състезанието се рекламираше като за азиатския регион и не беше спомената и дума, че ще има участие и от Европа, в частност България.
Тазгодишното състезание има нещо като подсайт, отговарящ за провеждането на състезанието в Малайзия, който в момента работи, но информацията на него е малко. Можете да го посетите от този линк. Според информацията, която получих от ПЧМГ:
- Всеки участник получава сертификат за участие или сертификат за победител;
- Всеки един от най-добрите 10% от всички участници получава златна, сребърна или бронзова значка - тази информация противоречи на официалната брошура, според която злато получават първите 8%, сребро следващите 16%, а бронз - пак 16% от участниците, тоест, 40% трябва да бъдат наградени със злато, сребро и бронз...;
- Всички получили значки на състезанието добиват право за участие във финалното състезание, което ще се проведе в гр. Ченду, Китай, от 26 юли до 30 юли 2014 г (изненадка... Китай, а не Сингапур) И извод - ако 40% от участниците се награждват с медал и получават покана за финален кръг... явно много малка част от тях се възползват от поканата за участие;
- Организаторите ще изпратят покана за участие във финала до 15.05.2014 г.;
- Ще бъде извършено и класиране за всяко ниво, където топ 3 или повече училища получават трофей въз основа на общата оценка на най-добрите 10 ученици от всяко ниво;
- 12 май, 2014 г. - Обявяване на резултатите на сайта на състезанието или може би тук?;
- До 15.05.2014 г. на адресите на училището ще бъдат изпратени поименни покани за участие във финала в Китай.

Какви са нивата, в които се провежда SASMO:
- Primary 2 / Grade 2 / Клас 2 / 9 години - 10 въпроса с избираем отговор (1 точка за всеки верен) и 5 нерутинни задачи (с по 3 точки за всеки верен отговор), общо 25 точки;
- Primary 3 / Grade 3 / Клас 3 / 10 години - 15 рутинни задачи (1 точка за всеки верен) и 5 нерутинни с отворен отговор (с по 2 точки за всеки верен отговор), общо 25 точки;
- Primary 4 / Grade 4 / Клас 4 / 11 години - 15 рутинни задачи (1 точка за всеки верен) и 5 нерутинни задачи с отворен отговор (с по 2 точки за всеки верен отговор), общо 25 точки;
- Primary 5 / Grade 5 / Клас 5 / 12 години - 25 нерутинни задачи (1 точка за всеки верен) общо 25 точки;
- Primary 6 / Grade 6 / Клас 6 / 13 години - 25 нерутинни задачи (1 точка за всеки верен) общо 25 точки;
- Secondary 1 / Grade 7 / Клас 7 / 14 години - 25 нерутинни задачи (1 точка за всеки верен) общо 25 точки;
- Secondary 2 / Grade 8 / Клас 8 / 15 години - 25 нерутинни задачи (1 точка за всеки верен) общо 25 точки;
- Secondary 3 / Grade 9 / Клас 9-12 / 16 - 18 години - - 25 нерутинни задачи (1 точка за всеки верен) общо 25 точки.

Според мен, тази година SASMO в България ще бъде в тестов период. Организаторите на състезанието са обещали покани за финален кръг в Китай, но нещо не ми е ясно как точно ще стане това, кои ще бъдат ръководители на отбора и още, и още.
Състезанието ще се проведе в Сингапур на 9-ти април, на същата дата ще се проведе и в ПЧМГ, предполагам и в други училища, но например в ДАНИС, София, състезанието ще се проведе 3 дни по-късно - на 12.04 със същите задачи.
Както вече казах, официалният сайт в момента не работи, но ще споделя информация по спомен:
Състезанието е с продължителност 90 минути. Без да пледирам за достоверност, погледнах задачите... ами резултат от 19-20 точки мисля, че трябва да е топ постижение. В България ще стискам палци да покажем резултат от порядъка на 15-ина точки. Много сложни задачи на първо четене (по-тежки от IMC и PMWC), според мен близки до невъзможното за решаване (поне за 6 клас, на който хвърлих поглед) за тези скромни 90 минути.
В офицалния сайт имаше и информация за финансовите условия - участието във финала би струвало около $1000, което включва самото състезание, настаняване, изхранване и самолетен билет. Все пак, трябва да имаме предвид, че информацията е насочена към други азиатски страни, а не към България. Силно ме съмнява, че наши участници (ако има такива с добри резултати) ще могат да се включат във финала срещу сумата, спомената по-горе.
Успех на всички участници, SASMO ще е една добра занимавка и тренировка.

Допълнение - разплитане на мистерията SASMO: Все пак, ако се заровим по кеширани от Google копия на неработещата в момента страница, ще се натъкнем на едно място на името на България:
Пуснато е официално съобщение, че от тази година, организацията, отговаряща за провеждането на SASMO в Малайзия вече няма да е Malaysia ASEAN Schools Math Olympiads - MASMO, а My Maths Olympiad - MMO. Та тази организация ще провежда в Малайзия освен SASMO и още две състезания - Math Olympiad for Elementary and Middle Schools - MOEMS и... добре познатото в България - Математика без граници. Тоест, направен е нещо като бартер - организаторите на Математика без граници ще провеждат SASMO в България, а SASMO и MMO ще провежда Математика без граници в Сингапур и Малайзия. Ето и официалното съобщение, в което се споменава страната ни:
The Singapore and ASIAN Schools Math Olympiads (SASMO) has added a new partner to bring premier math competitions into Malaysia. In addition to SASMO contests, we now have seven foreign partners administering our Olympiads to students in fifteen lands.
My Maths Olympiad (MMO), our exclusive country partner in Malaysia, will serve students in East and West Malaysia. They will replace our previous affiliate, Malaysia ASEAN Schools Math Olympiads (MASMO). MMO will run all our Math Olympiad contest previously run by MASMO, such as SASMO and Math Olympiad for Elementary and Middle Schools (MOEMS). In addition, MMO will also run our new Math Olympiad contest, Tournament of Mathematics without Borders, originating from Bulgaria.


Редакция: Трябва да ревизирам мнението си, май само ви подплаших със сложността на това състезание :).
То състоя днес, от 8 часа сутринта. Задачите са били значително по-лесни от подготвителните, с които разполагахме. Както отначало казах, че трудно може да се очаква резултат над 20 точки и ще е добре ако имаме 15 - 16 точки в България, така сега си мисля, че може да има български резултати, близки до максимума.

РЕАДКАЦИЯ:
Задачи и отговори от азиатско математическо състезание SASMO 2014

Резултати и победители от азиатско математическо състезание SASMO 2014
Информация, новини, задачи и решения от математически турнир SASMO
            
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS