Грешна задача провали Олимпиадата по Математика за 4 клас в София

г. 11:16 ч.
Грешна задача провали Олимпиадата по Математика за 4 клас в София
На проведения миналата събота общински кръг на Олимпиадата по Математика, в темата за 4 клас се падна следната интересна задача:
На 17 декември, Красимир от 4А има рожден ден и е поканил целия си клас на гости.
Децата събрали 234 лева за подарък, като всяко от тях е дало по 9 лева.
Колко момичета и колко момчета има в 4А клас ако се знае, че момичетата са с 4 повече от момчетата.
Задачата е ясна, без двусмислия - събрани са 234 лева, тоест пари са дали 26 деца. Всички те са от класа на Красимир, тоест, общо в 4А клас учат 26 деца и Красимир - 27 деца.
Според условието, знае се че момичетата трябва да са с 4 повече от момчетата.

Ако момичетата са 15, момчетата ще са 12 - това не отговаря на условието!


Ако момичетата са 16, момчетата ще са 11 - това също не отговаря на условието!


Ако момичетата са 15.5, момчетата ще са 11.5 - това отговаря на условието, но... не знам дали биолозите биха приели такъв отговор!

Без възможност за никакъв спор и различни тълкувания - задачата е грешна, а Олимпиадата по математика за 4 клас е провалена!

Тук е момента да спомена нещо важно.
Общинският кръг е отговорност на РУО, т.е. на МОН. СМБ не участва като институция. Разбира се, много от чиновниците в МОН и РУО са членове на СМБ. Но самият съюз не определя кои да са авторите на задачите и критериите за оценка.

Както знаете, членовете на Националните комисии за провеждане на олимпиадите и състезанията по математика за 9 – 12 клас подадоха оставки - повече информация за това ще намерите тук.
Тоест, поради решения на МОН, хората, които имат опита, знанията и необходимото внимание за дефиниране на ясни и верни задачи и критерии за оценяване към момента отказват да участват в комисиите на тазгодишните състезания. Представяте ли си колко подобни на горната грешки би могло да има в следващите състезания...

И най-неприятното в случая е, че РУО София не смята да обяви задачата за грешна. На искания на родители да бъдат показани официалните критерии за оценка, чиновниците отговарят с - това не е обществена информация и нито критерии, нито самите задачи ще бъдат публикувани официално!
Тази потайност не прави чест на никого и не помага на никого.
Друга неприятна страна на грешката - според информация на родители, редица учители на деца в 4 клас обяснявали на хлапетата, че задачата е коректна и прекалено много задълбавали... Тъжно.

Според неофициална информация от форума ни, за верни отговори на задачата ще бъдат приети два - 26 (15 момичета+ 11 момчета) и 27 (15 момичета + 12 момчета). И двата - грешни!
Какво всъщност трябва да се направи... - не знам. Който е забъркал кашата да си носи отговорността за нея. Например... анулиране и провеждане наново на общинския кръг на НОМ за 4 клас в София?
Повече информация и мнения за Национална Олимпиада по Математика 2016 / 2017 и нередностите, свързани с нея ще намерите в темата за състезанието във форума ни

Редакция: За да е пълна картинката на отчаянието се налага да се допълня...
Да не си мислите, че чиновникът, отговорен за темата за 4 клас е седнал, мислил е задачи и объркал една от тях... Нищо подобно - просто е прегледал няколко вехти сборника, променил е 1-2 думи и за негово нещастие - числа.
Въпросната задача циркулира от 15 години в състезанията по математика - ето например нейния вариант от 2004 година:
Задача 2. На 17 май Сашко от IVa клас има рожден ден и е поканил целия си клас на гости. Децата събрали 234 лева за подарък, като всяко от тях дало по 9 лева. Колко момичета и колко момчета има в класа, ако се знае че момичетата са с 3 повече от момчетата?
Така че драги ученици, извлечете полза от случката - решавайте много и със сигурност ще минете през условия, които ще ви се паднат в състезателната тема. А и да не се паднат... упражненията са достатъчни за да получите необходимите знания и увереност за да схрускате задачките.
Редакция 2 - 21.12: След по-внимателен преглед на задачите лъсва много по-тревожна картина от една сгрешена задача.
В повече от една тема има грешки - логически, породени от двусмислие, недостатъчно разбираема графика. Подборът на задачите като цяло мисля, че не е на ниво.
Не съм подготвен за общовалидни заключения в тази област, но имам право на собствено, макар и без стойност мнение. И то е:
Общинският кръг на Олимпиадата по Математика е проява на некомпетентност и незаинтересованост от страна на комисията, подбрала задачите и изготвила критериите за оценяване.
Наистина би било ценно в оценката да се включат учители математици и да споделят тяхното становище. Аз не си спомням някога да е имало толкова конфликтен подбор на задачи, пълни с грешки, камо ли на Олимпиада.
Информация, новини, задачи и решения от Олимпиада по Математика
        
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 4,8 / 16 гласа


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+