Грешна задача провали Олимпиадата по Математика за 4 клас в София

г. 11:16 ч.
Грешна задача провали Олимпиадата по Математика за 4 клас в София
На проведения миналата събота общински кръг на Олимпиадата по Математика, в темата за 4 клас се падна следната интересна задача:
На 17 декември, Красимир от 4А има рожден ден и е поканил целия си клас на гости.
Децата събрали 234 лева за подарък, като всяко от тях е дало по 9 лева.
Колко момичета и колко момчета има в 4А клас ако се знае, че момичетата са с 4 повече от момчетата.
Задачата е ясна, без двусмислия - събрани са 234 лева, тоест пари са дали 26 деца. Всички те са от класа на Красимир, тоест, общо в 4А клас учат 26 деца и Красимир - 27 деца.
Според условието, знае се че момичетата трябва да са с 4 повече от момчетата.

Ако момичетата са 15, момчетата ще са 12 - това не отговаря на условието!


Ако момичетата са 16, момчетата ще са 11 - това също не отговаря на условието!


Ако момичетата са 15.5, момчетата ще са 11.5 - това отговаря на условието, но... не знам дали биолозите биха приели такъв отговор!

Без възможност за никакъв спор и различни тълкувания - задачата е грешна, а Олимпиадата по математика за 4 клас е провалена!

Тук е момента да спомена нещо важно.
Общинският кръг е отговорност на РУО, т.е. на МОН. СМБ не участва като институция. Разбира се, много от чиновниците в МОН и РУО са членове на СМБ. Но самият съюз не определя кои да са авторите на задачите и критериите за оценка.

Както знаете, членовете на Националните комисии за провеждане на олимпиадите и състезанията по математика за 9 – 12 клас подадоха оставки - повече информация за това ще намерите тук.
Тоест, поради решения на МОН, хората, които имат опита, знанията и необходимото внимание за дефиниране на ясни и верни задачи и критерии за оценяване към момента отказват да участват в комисиите на тазгодишните състезания. Представяте ли си колко подобни на горната грешки би могло да има в следващите състезания...

И най-неприятното в случая е, че РУО София не смята да обяви задачата за грешна. На искания на родители да бъдат показани официалните критерии за оценка, чиновниците отговарят с - това не е обществена информация и нито критерии, нито самите задачи ще бъдат публикувани официално!
Тази потайност не прави чест на никого и не помага на никого.
Друга неприятна страна на грешката - според информация на родители, редица учители на деца в 4 клас обяснявали на хлапетата, че задачата е коректна и прекалено много задълбавали... Тъжно.
Информация и новини за Министерство на образованието
Според неофициална информация от форума ни, за верни отговори на задачата ще бъдат приети два - 26 (15 момичета+ 11 момчета) и 27 (15 момичета + 12 момчета). И двата - грешни!
Какво всъщност трябва да се направи... - не знам. Който е забъркал кашата да си носи отговорността за нея. Например... анулиране и провеждане наново на общинския кръг на НОМ за 4 клас в София?
Повече информация и мнения за Национална Олимпиада по Математика 2016 / 2017 и нередностите, свързани с нея ще намерите в темата за състезанието във форума ни

Редакция: За да е пълна картинката на отчаянието се налага да се допълня...
Да не си мислите, че чиновникът, отговорен за темата за 4 клас е седнал, мислил е задачи и объркал една от тях... Нищо подобно - просто е прегледал няколко вехти сборника, променил е 1-2 думи и за негово нещастие - числа.
Въпросната задача циркулира от 15 години в състезанията по математика - ето например нейния вариант от 2004 година:
Задача 2. На 17 май Сашко от IVa клас има рожден ден и е поканил целия си клас на гости. Децата събрали 234 лева за подарък, като всяко от тях дало по 9 лева. Колко момичета и колко момчета има в класа, ако се знае че момичетата са с 3 повече от момчетата?
Така че драги ученици, извлечете полза от случката - решавайте много и със сигурност ще минете през условия, които ще ви се паднат в състезателната тема. А и да не се паднат... упражненията са достатъчни за да получите необходимите знания и увереност за да схрускате задачките.
Редакция 2 - 21.12: След по-внимателен преглед на задачите лъсва много по-тревожна картина от една сгрешена задача.
В повече от една тема има грешки - логически, породени от двусмислие, недостатъчно разбираема графика. Подборът на задачите като цяло мисля, че не е на ниво.
Не съм подготвен за общовалидни заключения в тази област, но имам право на собствено, макар и без стойност мнение. И то е:
Общинският кръг на Олимпиадата по Математика е проява на некомпетентност и незаинтересованост от страна на комисията, подбрала задачите и изготвила критериите за оценяване.
Наистина би било ценно в оценката да се включат учители математици и да споделят тяхното становище. Аз не си спомням някога да е имало толкова конфликтен подбор на задачи, пълни с грешки, камо ли на Олимпиада.
Информация, новини, задачи и решения от Олимпиада по Математика
          
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 4,8 / 16 гласа


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS