Измама в Математиката

г. 13:56 ч.
Измама в Математиката

Отворено писмо до министъра на образованието и науката на Република България


Копие до:
Президентa на Република България
Омбудсманa на Република България
Съюз на математиците в България
Регионални и национални медии

Уважаеми г-н Министър Денков,
Пишем Ви това писмо във връзка с отказаното участие на нашите деца на Национален кръг на олимпиадата по математика, проведен на 08.04.2017.
Децата ни са ученици от 8-ми клас на Софийската математическа гимназия. Те днес не бяха допуснати за участие, въпреки че всяко от тях, съгласно регламента, има необходимия брой точки (16 точки) от областния кръг, според окончателния протокол на Областната комисия по математика.
Работите им не са били изпратени за преглед до Национална комисия, поради техническа грешка, допусната при изготвянето на обобщен протокол от страна на експерта Боянка Кънева в РУО- София-град.
Вместо 16-те точки, вписани в окончателния протокол, г- жа Кънева е копирала 15,5 на две от децата и 15 точки, на третото, фигуриращи в протокола за втори преглед. Според протоколите от първия преглед, както и според окончателния протокол на Областната комисия, и тримата ученици са оценени с по 16 точки.

Допуснатата грешка е в ущърб на нашите деца и работите им не са преглеждани от Националната комисия. След изискване на протоколите, грешката е установена и потвърдена от РУО на 07.04.2017 сутринта- ден преди олимпиадата.

МОН и Вие като министър сте били информирани и сте имали 24 часа, за да поправите възникналата несправедливост

Нормално би било децата ни да имат право да се явят на Национален кръг на олимпиадата, макар и условно, тъй като са ощетени заради чужда небрежност. Причината за сгрешените протоколи можеше да бъде разследвана и в следващата работна седмица. Формалното преглеждане на работите, също можеше да се случи в следващата седмица.
Националната комисия е допуснала до Национален кръг ученици с резултат 10 точки. Очевидно е, че тези работи, заслужили 16 точки, също щяха да бъдат допуснати до Национален кръг, ако РУО си беше свършило работата.

Националният кръг на олимпиадата по математика е най- значимото национално състезание, защото от него зависи определянето на разширения отбор за Младежката балканска олимпиада по математика, на която България ще бъде домакин тази година.

Нашите деца не бяха допуснати до стаите в НПМГ, където се проведе олимпиадата, от експерта по математика на МОН госпожа Маня Манева и председателя на Националната комисия професор Сава Гроздев.
Експертът Кънева от РУО, допуснала грешката, също присъстваше на изгонването на децата, макар да бе обещала да ги „посрещне“.

Имаме следните въпроси, свързани с Вашето действие или бездействие, като министър на образованието и науката на Република България, и решението Ви да не допуснете децата ни за участие в Национален кръг на олимпиадата по математика:

1. На какво правно основание взехте решение за отказ от допускане за участие на децата, след като те са решили задачите на областния кръг и са достигнали изискуемите 16 точки, и нарушихте регламента на Националната олимпиада?

2. Защо не е сформирана комисия, която да установи и протоколира грешката и да разпореди на Националната комисия, ръководена от проф. Сава Гроздев, да допусне за участие в олимпиадата по математика учениците, ощетени от техническата грешка?

3. Каква санкция сте разпоредили за служителя, допуснал грешка от небрежност във въвеждането на обобщените данни от областния кръг на олимпиадата по математика?

4. Какви мерки, като министър на образованието, взехте за недопускане на подобни грешки в МОН и по-специално в РУО София-град за в бъдеще? Подобни грешки са се случвали и предходни години и е очевидно, че има организационен проблем.

5. Как Вашето решение да не се съобразите с истинските резултати на децата ни от областния кръг на олимпиадата по математика, спомага за постигане на високи академични резултати и формиране на доверие в безпристрастността на МОН по отношение на Националната олимпиада по математика, от която се формира националния отбор?

6. Не беше ли редно МОН да се извини на децата и да ги обезщети за допуснатото грубо нарушение и причинения стрес, а не да ги превръща в изкупителни жертви на чиновническа грешка?

С Уважение:
Петя Петкова
Милена Панова
Иво Цонков
Това е черешката на тортата... Какви други абсурди преживяха ученици, родители и учители при състезанията по Математика през учебната 2016 / 2017 година можете да прочетете в статията ни Математически Състезания 2017
Информация, новини, задачи и решения от Олимпиада по Математика
            
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 4,7 / 14 гласа


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+