Математически Състезания 2017

г. 15:51 ч.
Математически Състезания 2017
Ще започна е един цитат на Kolev7575, потребител в AlekDimitrov.com Форум:
Откакто взеха да крият имената на състезателите положението със състезанията по математика премина няколко фази.
В началото беше смешно, после стана дразнещо, от дразнещо на трагично а сега от трагично, положението стана отчайващо.
И най-големия оптимист да си като гледаш какви простотии се творят няма как да не се отчаеш.
Бяс, без преувеличение, това е състоянието, което обзе родители и ученици с интереси към математиката и математическите състезания през тази учебна година. И с право!
Отговорните за хаоса притеснено потриват ръце и стискат палци - краят на учебната година и състезанията наближава, предстои слънчево лято и релакс. И следващата учебна година... пак по същия начин.

Не! Не искаме това.

Искаме Състезания с класирания, резултати и имена!

Какво ли не се случи през тази година по състезанията...

При големите ученици от 9 до 12 клас, редица важни международни състезания дълго време нямаха регламент за подбор.
Членовете на Националните комисии за провеждане на олимпиадите и състезанията по математика за 9 – 12 клас подадоха оставки.
Публикации за проблемите при математическите състезания за ученици от 9 до 12 клас:
Членовете на Националните комисии за провеждане на олимпиадите и състезанията по математика за 9 – 12 клас подадоха оставки
Призив към математиците в България
Промяна в регламентите за определяне на националните отбори по математика за Балканска Олимпиада и JBMO
СМГ се възмути от непрофесионализма на Кунева и МОН
ИМИ БАН също изрази негодувание от необмислените решения на министър Кунева и МОН
По средата на учебната година, поради странни доводи, реномирано състезание с история като Есенен Математически Турнир беше извадено от балообразуващите за важни прояви!
Резултати от областен кръг на Олимпиада по Математика така и не видяхме. Все пак, благодарение на отделни хора, поне видяхме резултатите на предложените за Национален кръг, но това не се случи с благоволение свише и одобрението на МОН.
Неясни са и регламентите за подбор на разширени отбори за важни международни турнири като Всерусийска Олимпиада по Математика.
Информация и новини за Министерство на образованието

При малките 4 - 8 клас.... ОХ!

Декември 2016
Абсурдна задача провали общинския кръг на Олимпиадата по Математика за 4 клас в София. Какви мерки последваха? Никакви - нито съставители на задачи, нито РУО и МОН признаха грешката и предприеха някакви действия.

Януари 2017
Реномирани състезания като Зимни Математически и Пролетни Математически бяха изключени от регламента за определяне на разширен отбор на България за Младежка Балканска Олимпиада по Математика без никаква основателна причина.
Въпреки моменталните протести на ИМИ и СМГ, това решение не беше отменено.

Февруари 2017
Провал и на областния кръг на Олимпиадата по Математика. Грешни, лошо формулирани условия на задачи в 7 клас, грешни критерии за оценяване в 8 клас. Мерки? Анулиране и повтаряне на състезанието? Смени в състава на комисиите? Отново нищо!
Списъците с допуснати работи до националната комисия будят недоумение - в тях има ученици с малко точки, а има такива с 15 и 16 точки, които не фигурират в списъка. Тоест, решенията им не са били изпратени за оценка от националната комисия и по този начин те нямат възможност за участие в национален кръг.
Пълно информационно затъмнение, липса на официално публикувани задачи и критерии за оценяване, липса на официално публикувано класиране, липса на резултати от областен кръг!

Март 2017
Европейско Кенгуру 2017. Състезание, на което МОН придаде голяма тежест като го направи балообразуващо за прием в математическите гимназии след 4 клас.
Състезание, компрометирано от години. Поради външни причини.
Всеки, който се интересува е наясно, че при желание може да се сдобие с над 50% от задачите и техните отговори преди провеждането на състезанието. С активните действия на руснаци и други бивши съветски републики.
Там, Европейско Кенгуру се провежда няколко дни по-рано и отдавна се е превърнало в бизнес с продажбата на състезателни теми и отговори. Поради характера на ЕК, огромна част от задачите са еднакви за всички страни, в които се провежда.
Ясно е, че ЕК е едно интересно и приятно състезание. На което в никакъв случай обаче не трябва да се придава някаква тежест.
И това далеч не е всичко - Европейско Кенгуру 2017 в България е подигравка.
Неясен организатор, кавги до последен момент, неяснота дали ще има общо класиране. Реклама на машинно проверяване на резултати. За целта, деца на 7, 8 години трябва да отделят основна част от вниманието си да не излязат от кръгче при зачертаване на верен отговор!
Всички, явили се на участие при организатор, избрал сдружението на проф. Гроздев са обезличени тотално. Те вече нямат имена, а са поредни номера.

20 дни след провеждане на ЕК 2017, великата машинна проверка е стигнала доникъде. Тепърва се появяват някакви резултати в кошмарни PDF файлове.
Повече за хаоса в Европейско Кенгуру 2017
Фактите за ЕК 2017 досега - 20 дни след провеждането, няма никакви резултати за 4 клас. Има частични резултати от отделни училища, има някакви странни списъци с номер и точки - непълни, с дублирани номера. Варианти за преглед на решенията и контестации - няма.

Април 2017
Пролетни Математически Състезания 2017 - повече информация за ПМС ще намерите във форума ни. Легендарен турнир. Изключително сложни задачи, празник на математиката.

Отново провален във възрастова група от 4 до 8 клас!

Поредно състезание с липса на резултати с имена! Ученици са замаскирани като номера.
Още преди началото му, националната комисия, която отговаря за него обяви, че няма да разглежда контестации за по-малко от 3 точки?!?@
Липса на класиране с имена на отличени!
Контестации, започващи в 1, 2, 3 часа посред нощ! За 10-14-годишни деца.
Кошмарни отзиви на родители и ученици за оценяването при контестации.

Април 2017
Национален кръг на Олимпиада по Математика. Скандалите започват още преди началото. Ученици от 7 и 8 клас подават жалби, че до състезанието са допуснати състезатели с до 10 точки на областен кръг, а те са с 15 и 16, но не са били предложени за участие. Жалбите са неколкократно одобрявани и отхвърляни, в крайна сметка не им е позволено да участват.
По време на състезанието, неколкократно организатори влизат при състезателите и добавят промени към задача за 7 клас. Стига се до прецедент - времето за решение на състезателната тема за 7 клас е удължено с 1 час!

Юни 2017
Международен празник на Математиката в България. Страната ни е домакин на Младежка балканска Олимпиада по Математика.
Като такъв, тя има право да участва с 2 отбора от по 6 човека, общо 12 ученика. Това не е предвидено в регламента за подбор на разширен отбор за МБОМ, който е ориентиран към подбор само на 6 състезателя. Дали ще бъде сформиран такъв отбор и кой ще участва в него зависи от благоволението единствено на националната комисия от Олимпиадата по Математика след като всички други състезания бяха изключени от предварителния подбор. И след като редица състезатели с високи резултати не бяха допуснати до участие в Национален кръг.

Какво трябва да се случи през следващата учебна година?

1. Трябва да има ясни и прозрачни регламенти за прием в математически гимназии, за определяне на национални отбори за международни математически състезания, публикувани в началото на учебната година и нетърпящи промени по-натам.
2. Трябва да има максимална прозрачност и да не се покриват грешки на съставители на задачи и проверители. В максимално кратки срокове трябва да бъдат публикувани условия на състезателните теми и решения и критерии за оценката им.
3. В регламента на всички състезания и Олимпиади, които са доброволни, а не задължителни събития трябва да се включи текст, че с явяването си, състезателят, родителите му, бабите и дядовците му, вуйчовците и лелите му са съгласни и са наясно, че резултатът му ще бъде публикуван в онлайн пространството! Ако не иска - да не се явява на състезание! Абсурдно е. Как ви звучи майката на Ивет Лалова да настоява пред Олимпийския комитет името на детето й да бъде засекретено и звездата ни да се явява под номер 23654 на състезания???
4. В Министерството да има ясно определен човек, който да отговаря за навременното публикуване на състезателни теми, критерии, резултати и класирания и това да се прави за всички състезания и Олимпиади под егидата на МОН.
Последна редакция: 9 април 2017 г.
            
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 4,6 / 19 гласа


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS