ИМИ БАН също изрази негодувание от необмислените решения на министър Кунева и МОН

г. 16:03 ч.
ИМИ БАН също изрази негодувание от необмислените решения на министър Кунева и МОН
Вече става банално и може би дразнещо публикуването на поредни оплаквания от странните действия на Министерство на Образованието, но още по-дразнещо е продължаващото надменно поведение и мълчание от страна на Министерството и ръководителите му.

За незапознатите ще припомня.
МОН прекрои регламентите за определяне на разширените отбори за Младежка Балканска Олимпиада по Математика и Балканска Олимпиада по Математика и погази дълго градени логични заключения за процедура за определяне на оптимални състави..
Новината с подробностите и измененията можете да прочетете тук - Промяна в регламентите за определяне на националните отбори по математика за Балканска Олимпиада и JBMO.
Нашата страница обърна внимание на спорните, несъгласувани с математиците ни решения на 8 януари.

Вчера, Софийската Математическа Гимназия изрази възмущението си от тези решения, които могат да доведат единствено до манипулиране и компрометиране на подбора.

Днес, възмущение, подплатено със силни доводи изразиха и изтъкнати математици от Института по Математика и Информатика към БАН.
Те напомнят, че тази година, България е домакин на Младежката Балканска Олимпиада по Математика, което означава, че ще участваме с два отбора, а не само с един. Което прави лошия, недомислен регламент близък до неприложим за конкретната година!
В заключение можем да заявим, че новият Регламент гарантирано ще изключи част от силните участници от контролните, ще внесе голяма доза случайност в избора на отбора, ще увеличи възможността за манипулиране на резултати и/или до нещастни стечения на обстоятелства, и в крайна сметка най-вероятно ще доведе до национален отбор, който силно се различава от оптималния.

Подкрепяме изцяло аргументите, изложени в Откритото писмо на колегите от Софийска математическа гимназия “П. Хилендарски” по повод на промените. Настояваме МОН да отговори на техните въпроси.
Прочетете цялото открито писмо на учени от ИМИ БАН, изпратено до Кунева.
Писмото е подписано от:
проф. дмн Петър Бойваленков - зам.-директор на ИМИ-БАН, ръководител на националния отбор за МОМ от 2014 г.
проф. дмн Емил Колев - ръководител на националния отбор за МОМ за 2004-2008 г.
доц. д-р Ивайло Кортезов - ръководител на националния отбор за МБОМ за 2007-2012 г.
проф. дмн Иван Ланджев - ИМИ-БАН и НБУ
чл.-кор. проф. дмн Олег Мушкаров - ръководител на националния отбор за МОМ за 1994-1998 г.
проф. дмн Николай Николов - ръководител на националния отбор за МОМ за 2009-2013 г.
          
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 5,0 / 7 гласа


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+