Утре се провежда Европейско Кенгуру - Национален кръг

г. 11:52 ч.
Утре се провежда Европейско Кенгуру - Национален кръг
Преди 3 месеца пуснахме анкета - Ще се проведе ли Европейско Кенгуру през 2017 година. Най-честият отговор (59.1%) беше Предстои пълен провал.
Е, утре все пак ще се проведе националния кръг. Дали това означава, че отговорилите не са познали... можете сами да прецените.

Ние ще споменем само основните проблеми, които хвърлят сянка на недоверие над утрешното състезание:

1-ва фаза - Подборът за национален кръг на ЕК започна с явна дискриминация.
Появи се протокол с допуснати близо 400 ученика, всички, явили се при организатор сдружение Европейско Кенгуру. Беше обявено, че ученици, явявали се при СМБ няма да бъдат допуснати. След спешна реакция на МОН, това решение беше изтрито, остана единствено споменът за отношението към учениците на членовете на националната комисия и председателят й!

2-ра фаза - В зависимост от това, при кой организатор се е явил ученика бяха използвани различни критерии за допускането му до национален кръг.
След реакцията на МОН, все пак някои, явили се при СМБ, бяха поканени на национален кръг.
Информация и новини за Съюз на математиците в България
Но недопуснати ученици, явили се на областен кръг при организатор СМБ имат повече точки от други, които са допуснати, защото са се явили при организатор сдружение Европейско Кенгуру. Това продължава да е дискриминация, за която многократно алармирахме и за която не бяха взети адекватни мерки от Националната комисия и МОН.
Стигна се до нея поради необмислено решение на Министерство на Образованието, което назначи комисия, определяща участниците в националния кръг, състояща се единствено от членове на единия организатор на областния - сдружение Европейско Кенгуру. Ако в националната комисия участваха представители и на двата организатора, подобно нарушение на правата на учениците нямаше как да се случи, защото щеше да има кой да защити интересите им.
Информация и новини за Министерство на образованието
3-та фаза - Ощетяването на учениците, явили се при СМБ, описано по-горе се задълбочи с неравнопоставено известяване на допуснатите до национален кръг.
Националната комисия с председател Сава Гроздев и МОН не създадоха необходимата организация за известяване на допуснатите до национален кръг. По-точно, създадоха я, но само за явилите се при сдружение "Европейско Кенгуру". Децата, явили се при СМБ отново са ощетени. Явен пример за това е описан тук.
Сами можете да се уверите как РУО Бургас изпраща официално писмо до училищата в региона, с невярно съдържание, с прикачен списък на поканени ученици, в който не фигурират такива, които са се явили при организатор СМБ!
Отново се оказва, че няма отговорен орган в държавата ни, който да разследва тази заблуда, как се е стигнало до нея и да потърси отговорност от всички в МОН и назначената от министерството национална комисия, в чиито задължения влиза известяването на учениците.
Информация и новини за Сава Гроздев
Е... виновни за този цирк, продължаващ вече трети месец има много.
Но определено, сред тях не попада никое дете, което обича математиката и състезанията.
Така че, радвайте им се и ги подкрепяйте!

Успех на всички математици на предстоящото състезание


Следете състезанието и споделете вашите впечатления от него в темата във форума ни - Европейско Кенгуру 2017 - В нея ще намерите разпределение на участниците по стаи.
Знаете ли?
Международната Олимпиада по Математика е най-важното и математическо състезание в света. На него участват само най-добрите математици.
През учебната 2014 / 2015 г., трима от участниците ни на Международна Олимпиада (общо от България участват 6 ученика) - Александър Чергански, Елилиян Рогачев и Александър Тенев са показали своето уважение и са взели участие и в Европейско Кенгуру.
През учебната 2015 / 2016 г., двама от участниците ни на Международна Олимпиада - Даниел Атанасов и Христо Папазов са уважили националния кръг.
Интересно колко ли от тазгодишния отбор ще уважат състезанието...
Информация, новини, задачи и решения от Европейско Кенгуру
          
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 5,0 / 4 гласа


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS