Министерство на Образованието дискриминира ученици

г. 11:58 ч.
Министерство на Образованието дискриминира ученици
На 3-ти юни 2017 г. ще се проведе математическото състезание - национален кръг на Европейско Кенгуру.
Това състезание се организира и провежда от Министерство на Образованието. В регламента му е записано:
• За националния кръг се класират ученици I – IV клас, които са получили най-много точки на национално ниво или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки за страната.
• За националния кръг се класират и ученици V–XII клас, които са в по-горния клас на съответната група и са получили най-много точки на национално ниво или най-много 5 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната, както и учениците, които са в по-долния клас на съответната група и са получили най-много точки на национално ниво или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната.
Днес, националната комисия на Европейско Кенгуру, назначена от Министъра на Образованието и министерството му публикува списък с участниците на националния кръг на състезанието.
В списъка фигурират 390 ученици, които националната комисия е класирала за участие в национален кръг на Европейско Кенгуру.
Нито един от участниците не фигурира с резултата си от областен кръг на Европейско Кенгуру, който е описан в регламента на състезанието като необходимо и достатъчно условие за участие в национален кръг.
Единствените, които знаят кой от номинираните колко точки има са членовете на националната комисия. Може да са допуснати ученици с 10 точки, а такива със 100 да не са допуснати.

Второто твърдение е лесно доказуемо и не подлежи на съмнение!

Една много малка част от учениците, които имат максимален брой точки на областен кръг на Европейско Кенгуру и е абсурдно да не бъдат поканени за участие на националния кръг, организиран от Министерство на Образованието:
Елица Емилова Башева, 5 клас - СМГ - 100 точки
Енислав Станиславов Николов, 5 клас - СМГ - 100 точки
Адриан Вълчанов Вълчанов, 5 клас - МГ Варна - 100 точки
Константин Константинов Томов, 5 клас - МГ Варна - 100 точки
Адриан Емилианов Тодоров, 6 клас - СМГ - 100 точки
Марио Яворов Йосифов, 6 клас - СМГ - 100 точки
Петрослава Станимирова Братанова, 6 клас - СМГ - 100 точки
Тереза Христова Ламбова, 6 клас - СМГ - 100 точки
Борис Стоянов Стоянов, 6 клас - МГ Варна - 100 точки
Катерина Миленова Нанкова, 6 клас - МГ Варна - 100 точки
Огнян Боянов Арсов, 6 клас - МГ Варна - 100 точки
Константин Каменов Каменов, 7 клас - СМГ - 100 точки
Слав Христов Петков, 7 клас - СМГ - 100 точки
Марк Мартинов Киричев, 8 клас - МГ Варна - 100 точки
Даниела Параскевова Бенчева, 8 клас - СМГ - 100 точки
Йоан Найденов Найденов, 8 клас - СМГ - 100 точки
Калоян Тодоров Фачиков, 8 клас - СМГ - 100 точки
Къонг Виет До, 8 клас - СМГ - 100 точки
Любослав Владимиров Панайотов, 8 клас - СМГ - 100 точки
Маргарита Велчева Стефанова, 8 клас - СМГ - 100 точки
Нели Динкова Митева, 8 клас - СМГ - 100 точки
Никола Боянов Джунов, 8 клас - СМГ - 100 точки
Светлин Красимиров Лалов, 8 клас - СМГ - 100 точки
Стефан Мартинов Хаджистойков, 8 клас - СМГ - 100 точки
Тея Мирославова Касабова, 8 клас - СМГ - 100 точки
Филип Ивайлов Марков, 8 клас - СМГ - 100 точки
Цвета Георгиева Караджова, 8 клас - СМГ - 100 точки
Пламен Тодоров Иванов, 10 клас - СМГ - 100 точки
Нито един от гореизброените ученици с максимален брой точки не е поканен за участие в национален кръг на Европейско Кенгуру от МОН!!!
Подборът за националния кръг е направен от комисия, назначена от Министерство на Образованието в състав:
• Сава Гроздев
• Петя Тодорова
• Веселин Ненков
• Росен Николаев
• Ирина Шаркова
Отговорността за подбора е изцяло на членовете на комисията и на отговорните за определянето на тази комисия служители в Министерство на Образованието.
Искам да ви напомня, че комисия със същия председател - проф. Сава Гроздев и подобен състав е назначена от МОН за подбор на разширен национален отбор на значително по-важно международно състезание - Младежка Балканска Олимпиада по Математика, която ще се проведе през лятото във Варна!
Предвид начина на подбор на участници в национален кръг на Европейско Кенгуру, комисията явно е дискредитирана и не може да се разчита, че решенията й ще подберат най-добрия и достоен отбор на България за това толкова важно състезание.
Какво трябва още да стане за Министъра на Образованието и МОН да вземат необходимите мерки за честно и прозрачно провеждане на математическите състезания в България?

Апелираме към всички ученици, включени в този нереален списък на допуснати до национален кръг на Европейско Кенгуру и родителите им

В момента се извършва абсурдна дискриминация на ученици, които са заслужили с труда и знанията си покана за участие в националния кръг на нациолно състезание Европейско Кенгуру. Участието в това състезание при тези обстоятелства няма да донесе полза за вас.

Подкрепете ощетените ученици и заявете официално с писма до МОН и Сдружение Европейско Кенгуру, че отказвате да участвате в тази явна несправедливост

Email на проф. Сава Гроздев, председател на националната комисия - sava.grozdev@gmail.com
Email на Министерство на Образованието - priemna@mon.bg
Email на Омбудсмана на България - priemna@ombudsman.bg
Ако решите, можете да използвате мейла, който аз изпратих до Министъра и Омбудсмана - ще намерите писмото на този линк.
Редакция: Преди малко, колегите от OffNews публикуваха новина, в която е публикувано мнение за проблема на МОН:
Решението определени ученици да не бъдат допуснати до национален кръг на състезанието Европейско кенгуру 2017 г. не е взето от Министерството на образованието и науката (МОН) и не е съгласувано с експертите.
• Нека да си припомним, че националната комисия за ЕК е назначена именно от МОН. С това назначение й е гласувано доверие. Редом с доверието, ръка за ръка върви и отговорността! Когато комисията се справя, суперлативите са както за нея, така и за МОН. Когато не се справя - отговорността също трябва да е споделена...
• Нека да си припомним и друго - преди половин година, членовете на националните комисии за провеждане на олимпиадите и състезанията по математика за 9 – 12 клас подадоха оставки. Подадоха ги, защото МОН не одобри предложената от СМБ комисия, а назначи тази, от чиито действия се разграничава в момента...
        
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 4,3 / 16 гласа


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+