Европейско Кенгуру 2017

г. 10:14 ч.
Европейско Кенгуру 2017
В събота, 18 март 2017 година, в България ще се проведе популярното международно състезание Европейско Кенгуру.

Тази година, то е с повишена значимост за четвъртокласниците, защото участва като задължителен елемент за кандидатстване за прием в 5 клас в множество математически гимназии в страната. Организацията му на регионално ниво за 4 клас е поверена на местните РУО, а организацията за останалите класове е делегирана на други желаещи без уточнени ограничения - училища, фирми, секции на СМБ.

Всъщност, кой организира състезанието не е от съществено значение, това е неблагодарната част с разпространение на информация, осигуряване на зали и квестори.
Важно е кой определя задачите, проверява и обявява резултатите.
За всички класове, това е отговорност на националната комисия с председател проф. Сава Гроздев. В указанията за провеждане е уточнено, че националната комисия за организиране и провеждане на Европейско Кенгуру ще ползва за техническата част (за задачи, проверка и оценка) услугите на Сдружение с идеална цел в обществена полза Европейско Кенгуру. Това е частно сдружение на председателя на националната комисия, проф. Сава Гроздев.
Тоест, проверката, оценяването и резултатите от Европейско Кенгуру няма да зависят от Министерство на Образованието, експертите по математика от районните управления по образованието или Съюзът на Българските Математици. Единственият, който ще определя състава на проверителите е проф. Сава Гроздев.
Информация и новини за Сава Гроздев
Тук е редно да разгърнем наблюденията. В приема за математически гимназии в 5 клас през тази година участват резултатите от още две съставни - новосформираното състезание Питагор и оценките от областен кръг на Националната Олимпиада по Математика.
Интересното е, че състезание Питагор също ще се организира и проверява от проф. Сава Гроздев и че в националната комисия за турнира отново думата няма да имат МОН или Съюза на Българските Математици. (това е непотвърдена информация, която имам, но мисля, че е вярна)
Също така, проф. Сава Гроздев е и председател на националната комисия, оценяваща резултатите от Националната Олимпиада по Математика за класовете от 4 до 8.

Ако задълбочим наблюденията, през тази учебна година беше тотално променен регламентът за определяне на националния отбор на България за Младежката Балканска Олимпиада по Математика. Преди, в подбора участваха реномирани състезания като Пролетни Математически Състезания и Зимни Математически Състезания, организирани със съвместните усилия на МОН и СМБ. От тази година, отборът се определя само и единствено от Олимпиадата по Математика. Където председател на националната комисия за оценяване е както вече казахме - проф. Сава Гроздев.
Повече информация за недоразуменията с регламента през тази година:
СМГ се възмути от непрофесионализма на Кунева и МОН
ИМИ БАН също изрази негодувание от необмислените решения на министър Кунева и МОН
И това става в изключително важна за нас година - през 2017-та, България ще е домакин на Младежката Балканска Олимпиада по Математика. Това означава, че тя ще организира проявата с цялата необходима за това отговорност и че ще можем да участваме с 2 отбора от общо 12 ученика, а не с един от 6 както обикновено.
Информация и новини за Министерство на образованието
Изглежда, че МОН и СМБ тотално са се отдръпнали от най-важните математически решения в периода от 4 до 8 клас и с една или друга комисия, тази възрастова група е еднолично под влиянието на проф. Сава Гроздев.
Добре или не е всичко в прогимназиалния период да зависи от един единствен човек, без участие на Министерство, Съюз на Математиците, Регионални управления и инспектори всеки може сам да прецени за себе си.

Кои са подводните камъни в новите регламенти и Европейско Кенгуру

1. Европейско Кенгуру се организира, а състезателните резултати се проверяват от частно сдружение, без широката подкрепа и участие на МОН и СМБ. В България има редица частни други състезания - например Математика без Граници на Любомир Любенов. Ако МОН иска да прехвърли на друг отговорността, не е ли по-добре да го прави балансирано и да избере различни математици, от които да зависи приема в математически гимназии?

2. Европейско Кенгуру е международно състезание. Голяма част от задачите в състезателните теми са еднакви за всички страни, в които се провежда и само няколко са различни, избрани от локалните организатори по страни. Досега, при предишни провеждания на Европейско Кенгуру винаги са изтичали предварително задачи и отговорите им от провеждания в други страни... Всеки, който е малко по-оправен с търсенето в Интернет получава шанса да знае предварително над 50% от задачите и отговорите...

3. Европейско Кенгуру е състезание по математика. Едно и също за 4 клас, за 1, за 8 или 12 клас. Парадокс е, че то ще се проведе напълно безплатно за 4 клас. И платено за всички останали класове!
Това не е ли дискриминация? Едно състезание ще набере популярност и уважение, благодарение на масово участие в безплатния 4 клас, а всички останали ученици ще дотират тази реклама. Ако се прави безплатно състезание - ами да се отдели с ново име и да се провежда само за възрастовите групи, за които е предвидено. А не да се готви хаос и миш маш...
Отделно, писмото до локалните организатори оставя впечатление, че таксите се събират в полза на МОН. Това не е така, Министерството няма да получи средства от провеждането на това състезание, те са за сдружението Европейско Кенгуру.
За неравнопоставеността - едно състезание, безплатно за едни и с такса за други сигнализирахме още през миналата година:
Промяната в приема на ученици в математически гимназии предизвиква промени в състезанията по математика
4. В България има малко състезания по Математика от национално ниво, призьорите от които могат да кандидатстват за стипендия от държавата по наредбата за надарени ученици. Всички те трябва да се провеждат под егидата и контрола на Министерство на Образованието. Такива са Зимните Математически Състезания, Пролетните Математически Състезания, Националната Олимпиада по Математика и... националният кръг на Европейско Кенгуру!
Последното състезание не е под контрола на Министерството. То може да определя задачи и състезателни теми за Национален кръг, но за да се стигне до него е необходим блестящ резултат на областен кръг. Където задачите се определят от международен екип, който няма връзка с МОН и се проверяват от частно сдружение, което също няма връзка с МОН. Е, защо тогава точно това състезание е избрано за едно от 4-те в областта на математиката, от които победителите могат да получат стипендии е трудно да се разбере.

5. Все още не е късно МОН да се вслуша в протеста на СМГ и ИМИ БАН и да промени регламента за избор на отбор за Младежката Балканска Олимпиада по Математика, на която ще бъдем домакини през 2017 година.
Информация и новини за Съюз на математиците в България
Както сами виждате, тази година, Европейско Кенгуру ще се проведе с много спорни моменти.
Да се върнем сега към техническите характеристики на състезанието.
Европейско Кенгуру 2017 ще се проведе в няколко възрастови групи, като времето за решаване за всички групи ще е 90 минути:
група 0 - за ученици от 1 клас
група 1 - за ученици от 2 клас
група 2 - за ученици от 3 клас
група 3 - за ученици от 5 и 6 клас
група 4 - за ученици от 7 и 8 клас
група 5 - за ученици от 9 и 10 клас
група 6 - за ученици от 11 и 12 клас
група 7 - за студенти

Умишлено е пропуснат 4 клас. Тоест, реално състезанието не се провежда за тази възрастова група.
За нея ще има отделно ново състезание, чиито връзки с популярното Европейско Кенгуру са единствено, че ще използва популярната му марка и че ще бъде организирано и проверявано от същата комисия, която организира ЕК.

В регламента за класовете също има разлики спрямо минали години. Досега, имахме следният брой задачи по теми и общо време за решение 75 минути:
• група 0 - 1 клас - 18 задачи;
• група 1 - 2 клас - 24 задачи;
• група 2 - 3-4 клас - 24 задачи;
• група 3 - 5-6 клас - 30 задачи;
• група 4 - 7-8 клас - 30 задачи;
• група 5 - 9-10 клас - 30 задачи;
• група 6 - 11-12 клас - 30 задачи.

В официалното съобщение за Европейско Кенгуру 2017 е записано нещо съвсем различно.
Задачите за всички групи ще бъдат 26. Първите 24 ще са с избираем отговор, а последните две - с кратък свободен числов отговор.
Първите 10 задачи ще се оценяват с по 3 точки, от 11-та до 20-та с 4 точки, а последните 6 задачи - с 5 точки. Тоест, общия максимален брой точки за всяка възрастова група ще е 100.
Забележка: AlekDimitrov.com от дълги години поддържа класации на математиците в България, базирани на резултати от математически състезания.
За тази година, в класациите за 5 - 12 клас бяхме предвидили да включим резултатите от национален кръг на Европейско Кенгуру. Няма да го направим и ще отчитаме само резултатите от другите, включени в класацията ни състезания - Олимпиада по Математика, ЕМТ, ЗМС, ПМС, Хитър Петър, Салабашев, Черноризец Храбър, състезание на ПЧМГ, турнир Кирил Попов.
Посетете темата за Европейско Кенгуру 2017 в нашия форум
          
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината: 4,2 / 12 гласа


Актуален календар на математическите състезания
Календар на състезанията
Състезания по математика през:
Ученически Ваканции
Ваканции 2020 - 2021 година
Ученически Ваканции
Есенна ваканция: 30 окт. - 1 ное. 2020 г.
Коледна ваканция: 24 дек. 2020 - 3 яну. 2021 г.
Зимна / междусрочна ваканция: 30 яну. - 3 фев. 2021 г.
Пролетна ваканция 1-11 кл.: 3 - 11 април 2021 г.
Пролетна ваканция 12 клас: 8 - 11 април 2021 г.
Неучебни дни
19 май 2021 г. – Матура по БЕЛ в 12 клас
21 май 2021 г. – Втори ДЗИ за 12 клас
24 - 25 май 2021 г. - по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Край на учебната година
1 - 3 клас - 31 май 2021 г.
4 - 6 клас - 14 юни 2021 г.
4 - 6 клас - паралелки в спортни училища - 30 юни 2021 г.
7 - 11 клас - 30 юни 2021 г.
12 клас - 14 май 2021 г.
Официални Празници и Почивни Дни
Празници и Почивни Дни 2024
Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме? Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS