Международни математически състезания - желаещите са повече от местата?

г. 09:07 ч.
Международни математически състезания - желаещите са повече от местата?
Според мен, интересна ситуация се очертава това лято с популярните международни математически състезания PMWC в Хонг Конг, което ще се проведе от 13 до 18 юли 2014 г. в Хонг Конг и KIMC, което ще е от 21 до 26 юли в Daejon County Корея.
PWMC е само за малки ученици, родени след 1 август 2000 - тоест, потенциални участници са деца в 6-ти клас и някои седмокласници.
KIMC се провежда в две възрастови групи, като малката е със същите ограничения - за деца, родени след 1 септември 2000 г.
За KIMC, България е получила покани за 4 отбора във всяка възрастова група. Поканите за PWMC предполагам също са за 4 отбора.
Не виждам пороблеми в горната възрастова група за KIMC, но в долната, както за KIMC, така и за PWMC може да се стигне до интересната ситуация - повече желаещи, отколкото места...
Това показва, че математиката е на мода в страната ни. Наистина, двете състезания са интересни, трудни и реномирани, но... са далеч от престижа на Балканската и Международната Олимпиада по Математика. Напълно разбираемо е, все пак 6-7 клас е рано за най-високия подиум в математиката. Отделно, участието е доста скъпо удоволствие. Да, домакините поемат нощувки и храна, но... самолетни билети - не. Тоест, всеки отбор от 4-ма ученика трябва да е подсигурен с има / няма 6000 евро (отборът трябва да се придружава от двама ръководители). И това са разходи за участие на 4 деца в едно 90-минутно състезание :)
Е, скъпо или не, днес попаднах на новина на сайта на Бургаската МГ, че на 28-ми март ще има контрола за включване в отбора на гимназията за две международни състезания. Не е описано кои са, но ако приемем, че МГ Бургас ще участва и на двете състезания в долната възрастова група, преброим неизменните участници от СМГ и сложим в сметките желанието на ПЧМГ да изпрати отбри и на двете състезания... се оказва, че има по едно свободно място за отбор в двете състезания.
А все още не се знаят официални планове на силни школи като МГ Русе, МГ Варна, МГ Пловдив, 125 СОУ...
Като нищо, някой ще остане извън сметките...
Според официалната покана на СМБ, ако има повече желаещи, то с предимство ще бъдат отборите, които имат по-високи постижения от минали години.
Изключително полезно, мило и интересно би било ако някой от организаторите ни каже дали отборите вече са определени и кои училища ще участват в съответните състезания. :)

Повече информация за PMWC: покана 2014, представяне 2013, заминаване 2013.
Повече информация за IMC: покана 2014, представяне 2013 - 1, 2, 3, задачи и решения 2013, преди състезанието в Бургас 2013.
Информация, новини, задачи и решения от International Mathematics Competition - IMC
Информация, новини, задачи и решения от Primary Mathematics World Contest - PMWC
                
Споделете тази новина:

Още интересно от AlekDimitrov.com:


Оценете новината


Училища на фокус

Класация на училищата

Резултати от матури / НВО след 7 клас
Потребителски рейтинг на софийските училища

Класацията включва пълни данни за резултатите от матури след 7 клас на софийските училища за 2012, 2013, 2014,2015 и 2016 година. В нея са включени и броя ученици, явили се на НВО във всяко училище за съответната година.
Всеки ученик или родител може да оцени училище, което го интересува по различни критерии. На база на тези оценки се смята среден потребителски рейтинг на софийските училища.
Уроци, курсове и школи по математика

Курсове по математика

За съжаление, често обучението по математика в редовните учебни часове е недостатъчно за изкарването на добра оценка на Националното външно оценяване след 7 клас или на матурите в 12 клас. Тогава на помощ идват уроците, курсовете и школите по Математика.
Вижте списък с добрите школи по математика и мнения на родители и ученици за тях.
Официални Празници и Почивни Дни

Празници и Почивни Дни

Официални празници. Неработни дни. Кога отработваме?
Как да комбинираме неработните дни с ваканцията на детето и състезанията по математика за да планираме перфектната семейна почивка?

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+