Търси в AlekDimitrov.com

27 резултата от търсене за:европейско, кенгуру

Класиране за национален кръг на Европейско Кенгуру 2017

Класиране за национален кръг на Европейско Кенгуру 2017
24.4.2017 г. 15:46 ч. | Коментирай

Изпратих до организаторите на Европейско Кенгуру писмо с въпрос:

Класиране за национален кръг на Европейско Кенгуру 2017
Здравейте,
Повече от месец след провеждането на областен кръг на Европейско Кенгуру, родители и ученици не знаем как ще бъдат определени участниците в националния кръг на състезанието.
Моля да ни дадете повече яснота, ще бъдат ли взети предвид резултатите на ученици, които са се явявали и при двата организатора - СМБ и Сдружение Европейско Кенгуру?
Един, единствен въпрос, на който всички очакваме ясен отговор...

Преди минути, получих отговор от проф. Сава Гроздев

Писмените работи на учениците, които не са попълвали бланки за отговори и за съответна машинна обработка, ще бъдат гледани допълнително от Националната комисия. При потвърждаване на резултата и в съответствие с регламента ще стане определянето на участниците в Националния кръг.

Редакция: Сава Гроздев подведе мен и читателите и провали националния кръг на Европейско Кенгуру

След като преди 2 седмици получих йезуитски отговор, според който всички участвали в областния кръг на ЕК ще бъдат допуснати до подбор за национален по един или друг начин, днес професор Грзодев избухна за пореден път през годината с неизпълнимо, лишено от реализъм искане към СМБ, което ще доведе до провал на националния кръг на Европейско Кенгуру 2017. Можете да го прочетете тук.

Крайно време е да се вземат адекватни мерки

От МОН, които са организатор на национален кръг на Европейско Кенгуру и които отговарят за националната комисия на своето си състезание. То тази година освен официално да се извинят на учениците, да обявят, че няма да замесват името си в тази кочина и снемат доверието си от националния кръг... друго не виждам какво могат да направят.
И от Грегор Долинар, като шеф на Европейско Кенгуру, който трябва да се поинтересува как се срива имиджа на състезанието в България.

Европейско Кенгуру 2017 - първи резултати

Европейско Кенгуру 2017 - първи резултати
23.3.2017 г. 07:48 ч. | Коментирай
Въпреки многото перипетии, на 18 март се проведе популярното математическо състезание Европейско Кенгуру 2017.
Всекидневно получавам множество въпроси - кога и къде ще излязат резултатите от състезанието, затова ще се опитам в този материал да конспектирам това, което знам.
Европейско Кенгуру 2017 се проведе общо при трима организатора:
СМБ - за класовете от 1 до 12, без четвърти;
Сдружение Европейско Кенгуру - за класовете от 1 до 12, без четвърти. Всички явили се деца са получили баркод със специфичен номер;
МОН - само за 4 клас. За всички ученици от 4 клас, без изключение. Всички явили се деца са получили баркод със специфичен номер.

За ученици от 1 до 12 клас, без 4-ти, явили се при организатор, избрал Съюза на Математиците в България

Очаквайте резултати както всяка година досега. Те могат да излязат във всеки момент, на страницата на училището, в което сте се явили или в регионалната секция на СМБ, към която сте се явили.
Много вероятно е, явилите се под егидата на СМБ да видят резултатите си в истинско класиране с имена и резултати.
Вече излязоха и първите резултати от състезанието, организирано от СМБ:
Плевен
Резултати СМБ
Резултати СУ Иван Вазов
Шумен
Резултати СМБ
Както разбирате, ако спадате към тази група, резултати могат да излязат във всеки момент.
Следете темата ни във форума за Европейско Кенгуру 2017 - това е сигурният начин да сте в течение с актуалната информация около състезанието и излизащите нови резултати.

За ученици от 1 до 12 клас, без 4-ти, явили се при организатор, избрал Сдружение Европейско Кенгуру

Състезателите, попаднали на такъв организатор трябва да са получили бланки с баркодове и уникални номера. Те вече не са индивиди, а номера в система и ще очакват резултати от състезание в такъв вид. Дали ще бъде публикувано класиране по номера или всеки ще проверява в системата за своя номер и ще вижда само неговия резултат не е ясно.
Този организатор рекламира, че резултатите ще бъдат обработвани машинно, което поне за мен означаваше, че това ще стане изключително бързо.
Нищо подобно - резултати от машинната проверка ще има чак на 24 април 2017 г! На машината й трябват над 35 дни за да ги обработи... Изключително бавна и неефективна машина, мисля си, че е напълно по силите на един човек да свърши обема работа ръчно за този период...
Резултати както написах по-горе очаквайте на 24 април, на този сайт.

За ученици от 4 клас

Тук организаторът е МОН, но проверяващата фирма отново е Сдружение Европейско Кенгуру. Тоест, всички явили се както и в горния случай трябва да имат баркод с уникален номер и да чакат машинна проверка на резултатите си.
Кога ще излязат резултатите за тази група не е особено ясно, не е дадена допълнителна информация до момента. Но трябва да се появят до 24 април, или на горе посочения линк или в секции на РУО. Следете темата във форума ни за актуална информация.

Това е положението засега, очакваме по всяко време резултати от локални организатори, избрали СМБ, а на 24 април и резултатите от машинната проверка.

Редакция, 5 април: Започнаха да излизат първите резултати от машинната проверка. Можете да ги проверите на този линк.
Информация, новини, задачи и решения от Европейско Кенгуру

Европейско Кенгуру 2017 - ще го бъде или не?

Европейско Кенгуру 2017 - ще го бъде или не?
03.3.2017 г. 09:45 ч. | Коментирай
На 18 февруари публикувахме материал, в който предупреждаваме за подводните камъни, които крие тазгодишната организация на математическо състезание Европейско Кенгуру. Можете да го прочетете на този линк.

Две седмици преди определената дата за провеждане, организацията става все по-мътна и неясна. Защо?

На официалната страница на Kangourou sans Frontières - Европейско Кенгуру ясно е посочен упълномощеният организатор за страната ни.
Като организация, това е Съюзът на Математиците в България, а като конкретен човек от съюза, това е проф. Сава Гроздев.

EK 2017

В тълкуването на това се крият всички проблеми, които съпътстват Кенгуруто тази година и го превръщат от едно от най-обичаните от учениците състезание, в комедийна пародия с трагични елементи.

От миналата публикация за ЕК 2017 се разбра, че тази година проф. Сава Гроздев смята да държи контрола на 100% в свои ръце. Той няма да изпраща отговори на състезателните теми в Съюза на Математиците в България и забранява негови членове и представители да проверяват задачите. Проверката ще бъде направена от екип, избран еднолично от него, несъгласуван със СМБ, а резултати на състезатели няма да се публикуват с имената им, а с фиктивни номера.
Това е пример за опорочване на състезание чрез ампутиране на състезателния му елемент и погазване на прозрачността.
Проверката ще бъде машинна, извършена от външна фирма, а не от СМБ. На фирмата трябва да бъдат заплатени по 3 лева на ученик за услугата. 3 лева... звучат малко. Но всъщност, става дума за доста сериозна сума, предвид това, че Европейско Кенгуру е (или беше) най-масовото математическо състезание в страната ни. За ориентир - на зимния кръг на Математика без Граници 2017 са се явили близо 20 000 участника. Нямам информация за броя на участниците в ЕК, но без съмнение е по-висок от тази бройка...

На 22 февруари, Съюзът на Математиците в България, в ролята си на официален организатор на Европейско Кенгуру за България изпрати следните указания до секциите на съюза и локалните организатори:
ДО СЕКЦИИТЕ на СМБ и ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА МАТЕМАТИЧЕСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ НА АСОЦИАЦИЯ" КЕНГУРУ БЕЗ ГРАНИЦИ"

Уважаеми колеги,
На 18 март 2017 г. от 11:00 по обичайния до сега начин ще се проведе поредното издание на математическото състезание на Асоциация „Кенгуру без граници" (АКБГ), известно у нас и под името „Областен кръг" на „Европейско кенгуру".
Съгласно Хартата на АКБГ, отговорност за организацията и провеждането на състезанието у нас носи Съюзът на математиците в България (СМБ). Особеното през тази година е, че по решение на МОН резултатите от състезанието за четвърти клас ще играят роля при приема на нови ученици в профилираните училища. По тази причина отговорността за организацията и провеждането на състезанието за този клас ще се носи от МОН и съответните РУО, като няма да се събира такса за правоучастие за учениците от този клас. Ролята на СМБ в този случай ще е да съдейства при организацията и провеждането на състезанието. Отговорността на СМБ за провеждането на състезанието в останалите класове се запазва. Запазва се и начинът на провеждане на състезанието.

В тази връзка молим всички, които имат желание да организират състезанието, да заявят това в срок до 10 март на адрес smb.kenguru@gmail.com, като посочат електронен адрес, на който желаят да получават указанията за провеждане на състезанието, както и всички необходими допълнителни материали.
На 17 март, на посочения от организаторите електронен адрес, ще бъдат изпратени състезателните теми и други документи, необходими за провеждането на състезанието.
На 18 март след обяд на същия адрес ще бъдат изпратени решенията на задачите, инструкция и срок за оценяване, както и образец от протокола с резултатите, който трябва да бъде върнат на адрес smb.kenguгu@gmail.com.
На 17 и 18 март 2017 година, за получаване на допълнителна информация за състезанието, можете да се обръщате към СМБ на телефони 0888674599 и 0879804706.

...................

Събирането на таксите за правоучастие, съгласно нормативните разпоредби на АКБГ (т. 2.1 от т. нар. Bylaw) се прави от името на СМБ.
Препоръчителната вноска за правоучастие е в размер на седем лева, от които 4.70 лв. са предназначени за организацията по места, а 2.30 лв. се превеждат по сметката на СМБ: БДСК - ЕАД, клон Гео Милев, IBAN BG20STSA 9300 0001 6828 74, BIC STSABGSF.
Събраните в сметката на СМБ средства се използват за заплащане на работата по съставянето на темите (миналата година по искане на проф. Сава Гроздев за тази цел бяха изплатени повече от 8000 лева, като повече от половината бяха за него лично), финансиране на летни лагери, изготвяне на предложения за задачи за следващи издания на състезанието, публикуване на материали за подготовка, административно и счетоводно обслужване и др.
Оригиналът на писмото на СМБ до местните организатори можете да изтеглите оттук.

Както виждате, указанията на СМБ се различават коренно от тези, изпратени от проф. Сава Гроздев няколко дни по-рано. В ролята си на официален организатор на Европейско Кенгуру за България, СМБ е решил да не бъде променян досегашния начин на проверка на резултатите и отменя машинната им обработка от централна комисия с неясен към момента състав. Също така, променено е разпределението на таксата - по сметка на СМБ като организатор трябва да се преведат 2.3 лева на участник, а не както беше посочено в първичните указания - 3 лева да се превеждат на друга фирма.
СМБ в ролята си на официален организатор не приема необходимостта от заплащане на сериозна такса в размер на 3 лева за машинна проверка извън рамките на съюза и е преценил за удачно да събира по-ниска такава, а проверката да се извърши вътрешно, както винаги досега.

Развитие на конфликта - СМБ - проф. Сава Гроздев

Проф. Сава Гроздев отказва да се съобрази с решението на официалния организатор в ролята на СМБ и изпраща следното предупреждение:
28 февруари 2017 г.
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УС НА СМБ

Г-н Председател,
Разпространява се писмо от името на СМБ относно организацията на Областния кръг на "Европейско кенгуру". Това писмо дезинформира и всява объркване, защото влиза в противоречие с мое писмо от 15.02.2017 г. в качеството ми на председател на Националната комисия "Европейско кенгуру" и официален представител на България в Асоциация "Кенгуру без граници". Съществува опасност да се намали драстично броят на участниците в тазгодишното издание на състезанието.

Затова Ви информирам и официално, че тази година оценяването на писмените работи ще се извършва машинно. Това е мое решение в качеството ми на активен член на "Кенгуру без граници". Организаторите по места няма да получават отговорите на задачите. По този начин се гарантира точност и безпристрастност. Машинното оценяване дава възможност обявяването на резултатите да става по индивидуални номера, с което се изпълняват наредителните указания на МОН до РУО във връзка с изискванията на Комисията за защита на личните данни.

Във връзка с горното, моля до 8 март 2017 г. да изпратите на упълномощената от мен г-жа Красимира Карабашева на ел. адрес bulgarian.kangaroo@gmail.com списък на определените от СМБ местни организатори, които ще събират такси по зададени от СМБ правила и ще организират учениците. Този списък следва да съдържа:
1. Трите имена на организатора;
2. Пощенски и електронен адрес на организатора, както и телефон за връзка;
2. Място на провеждане на състезанието (населено място, училище).

Темите за Областния кръг са във финална фаза на подготовка и определените от СМБ организатори ще ги получат по направена от тях или чрез СМБ заявка. Те следва да попълнят и подпишат прикаченото Съгласие за сътрудничество, за да се гарантира секретността на задачите. Тъй като машинната обработка на бланките с попълнени отговори изисква значителни разходи, местните организатори следва да преведат необходимата сума съгласно указанията в прикачения файл. След изпълнение на горните изисквания организаторите ще получат и заявения брой бланки, които са индивидуални и са с уникални номера.

С настоящото Ви информирам, че отговорността за законното събиране на такси от определените от СМБ организатори е на СМБ. Не възразявам разпределението на средствата след внасяне на сумата за машинна проверка да става по правила, определени от СМБ.
Сава Гроздев
Ами... ученици и родители, това е положението 2 седмици преди провеждането на Европейско Кенгуру... Власт, Пари, Борба царуват и рушат.
Заглавието на тази новина е все по-актуално - Европейско Кенгуру 2017 - ще го бъде или не?

Лично мнение за проблемите с Европейско Кенгуру 2017

В предупреждението на проф. Сава Гроздев се казва, че машинното обработване на данните под негов контрол ще осигури две неща:
1. точност и безпристрастност
2. обявяване на резултатите да става по индивидуални номера
по точка 1 - състезанието Европейско Кенгуру се провежда от много години в страната ни. Нито веднъж не е имало проблем с точността на резултатите и безпристрастността им! Напълно необосновано е да се предлага промяна на доказан механизъм, против който няма никакви оплаквания...
по точка 2 - Аз, а убеден съм и огромна част от родителите и учениците сме твърдо против масово подетата кампания от институциите за необявяване на резултатите от състезания! Моля, не отказвайте децата от състезанията по математика с това безумие. Крийте си резултати от изпити, матури и други проверки, но оставете състезанията на мира!
Искаме резултати и класирания - ясни - с имена и точки. Който не иска - да не участва в състезания, участието не е задължително!
Посетете темата за Европейско Кенгуру 2017 в нашия форум
Информация, новини, задачи и решения от Европейско Кенгуру

Европейско Кенгуру 2017

Европейско Кенгуру 2017
18.2.2017 г. 10:14 ч. | Коментирай
В събота, 18 март 2017 година, в България ще се проведе популярното международно състезание Европейско Кенгуру.

Тази година, то е с повишена значимост за четвъртокласниците, защото участва като задължителен елемент за кандидатстване за прием в 5 клас в множество математически гимназии в страната. Организацията му на регионално ниво за 4 клас е поверена на местните РУО, а организацията за останалите класове е делегирана на други желаещи без уточнени ограничения - училища, фирми, секции на СМБ.

Всъщност, кой организира състезанието не е от съществено значение, това е неблагодарната част с разпространение на информация, осигуряване на зали и квестори.
Важно е кой определя задачите, проверява и обявява резултатите.
За всички класове, това е отговорност на националната комисия с председател проф. Сава Гроздев. В указанията за провеждане е уточнено, че националната комисия за организиране и провеждане на Европейско Кенгуру ще ползва за техническата част (за задачи, проверка и оценка) услугите на Сдружение с идеална цел в обществена полза Европейско Кенгуру. Това е частно сдружение на председателя на националната комисия, проф. Сава Гроздев.
Тоест, проверката, оценяването и резултатите от Европейско Кенгуру няма да зависят от Министерство на Образованието, експертите по математика от районните управления по образованието или Съюзът на Българските Математици. Единственият, който ще определя състава на проверителите е проф. Сава Гроздев.

Тук е редно да разгърнем наблюденията. В приема за математически гимназии в 5 клас през тази година участват резултатите от още две съставни - новосформираното състезание Питагор и оценките от областен кръг на Националната Олимпиада по Математика.
Интересното е, че състезание Питагор също ще се организира и проверява от проф. Сава Гроздев и че в националната комисия за турнира отново думата няма да имат МОН или Съюза на Българските Математици. (това е непотвърдена информация, която имам, но мисля, че е вярна)
Също така, проф. Сава Гроздев е и председател на националната комисия, оценяваща резултатите от Националната Олимпиада по Математика за класовете от 4 до 8.

Ако задълбочим наблюденията, през тази учебна година беше тотално променен регламентът за определяне на националния отбор на България за Младежката Балканска Олимпиада по Математика. Преди, в подбора участваха реномирани състезания като Пролетни Математически Състезания и Зимни Математически Състезания, организирани със съвместните усилия на МОН и СМБ. От тази година, отборът се определя само и единствено от Олимпиадата по Математика. Където председател на националната комисия за оценяване е както вече казахме - проф. Сава Гроздев.
Повече информация за недоразуменията с регламента през тази година:
СМГ се възмути от непрофесионализма на Кунева и МОН
ИМИ БАН също изрази негодувание от необмислените решения на министър Кунева и МОН
И това става в изключително важна за нас година - през 2017-та, България ще е домакин на Младежката Балканска Олимпиада по Математика. Това означава, че тя ще организира проявата с цялата необходима за това отговорност и че ще можем да участваме с 2 отбора от общо 12 ученика, а не с един от 6 както обикновено.

Изглежда, че МОН и СМБ тотално са се отдръпнали от най-важните математически решения в периода от 4 до 8 клас и с една или друга комисия, тази възрастова група е еднолично под влиянието на проф. Сава Гроздев.
Добре или не е всичко в прогимназиалния период да зависи от един единствен човек, без участие на Министерство, Съюз на Математиците, Регионални управления и инспектори всеки може сам да прецени за себе си.

Кои са подводните камъни в новите регламенти и Европейско Кенгуру

1. Европейско Кенгуру се организира, а състезателните резултати се проверяват от частно сдружение, без широката подкрепа и участие на МОН и СМБ. В България има редица частни други състезания - например Математика без Граници на Любомир Любенов. Ако МОН иска да прехвърли на друг отговорността, не е ли по-добре да го прави балансирано и да избере различни математици, от които да зависи приема в математически гимназии?

2. Европейско Кенгуру е международно състезание. Голяма част от задачите в състезателните теми са еднакви за всички страни, в които се провежда и само няколко са различни, избрани от локалните организатори по страни. Досега, при предишни провеждания на Европейско Кенгуру винаги са изтичали предварително задачи и отговорите им от провеждания в други страни... Всеки, който е малко по-оправен с търсенето в Интернет получава шанса да знае предварително над 50% от задачите и отговорите...

3. Европейско Кенгуру е състезание по математика. Едно и също за 4 клас, за 1, за 8 или 12 клас. Парадокс е, че то ще се проведе напълно безплатно за 4 клас. И платено за всички останали класове!
Това не е ли дискриминация? Едно състезание ще набере популярност и уважение, благодарение на масово участие в безплатния 4 клас, а всички останали ученици ще дотират тази реклама. Ако се прави безплатно състезание - ами да се отдели с ново име и да се провежда само за възрастовите групи, за които е предвидено. А не да се готви хаос и миш маш...
Отделно, писмото до локалните организатори оставя впечатление, че таксите се събират в полза на МОН. Това не е така, Министерството няма да получи средства от провеждането на това състезание, те са за сдружението Европейско Кенгуру.
За неравнопоставеността - едно състезание, безплатно за едни и с такса за други сигнализирахме още през миналата година:
Промяната в приема на ученици в математически гимназии предизвиква промени в състезанията по математика
4. В България има малко състезания по Математика от национално ниво, призьорите от които могат да кандидатстват за стипендия от държавата по наредбата за надарени ученици. Всички те трябва да се провеждат под егидата и контрола на Министерство на Образованието. Такива са Зимните Математически Състезания, Пролетните Математически Състезания, Националната Олимпиада по Математика и... националният кръг на Европейско Кенгуру!
Последното състезание не е под контрола на Министерството. То може да определя задачи и състезателни теми за Национален кръг, но за да се стигне до него е необходим блестящ резултат на областен кръг. Където задачите се определят от международен екип, който няма връзка с МОН и се проверяват от частно сдружение, което също няма връзка с МОН. Е, защо тогава точно това състезание е избрано за едно от 4-те в областта на математиката, от които победителите могат да получат стипендии е трудно да се разбере.

5. Все още не е късно МОН да се вслуша в протеста на СМГ и ИМИ БАН и да промени регламента за избор на отбор за Младежката Балканска Олимпиада по Математика, на която ще бъдем домакини през 2017 година.

Както сами виждате, тази година, Европейско Кенгуру ще се проведе с много спорни моменти.
Да се върнем сега към техническите характеристики на състезанието.
Европейско Кенгуру 2017 ще се проведе в няколко възрастови групи, като времето за решаване за всички групи ще е 90 минути:
група 0 - за ученици от 1 клас
група 1 - за ученици от 2 клас
група 2 - за ученици от 3 клас
група 3 - за ученици от 5 и 6 клас
група 4 - за ученици от 7 и 8 клас
група 5 - за ученици от 9 и 10 клас
група 6 - за ученици от 11 и 12 клас
група 7 - за студенти

Умишлено е пропуснат 4 клас. Тоест, реално състезанието не се провежда за тази възрастова група.
За нея ще има отделно ново състезание, чиито връзки с популярното Европейско Кенгуру са единствено, че ще използва популярната му марка и че ще бъде организирано и проверявано от същата комисия, която организира ЕК.

В регламента за класовете също има разлики спрямо минали години. Досега, имахме следният брой задачи по теми и общо време за решение 75 минути:
• група 0 - 1 клас - 18 задачи;
• група 1 - 2 клас - 24 задачи;
• група 2 - 3-4 клас - 24 задачи;
• група 3 - 5-6 клас - 30 задачи;
• група 4 - 7-8 клас - 30 задачи;
• група 5 - 9-10 клас - 30 задачи;
• група 6 - 11-12 клас - 30 задачи.

В официалното съобщение за Европейско Кенгуру 2017 е записано нещо съвсем различно.
Задачите за всички групи ще бъдат 26. Първите 24 ще са с избираем отговор, а последните две - с кратък свободен числов отговор.
Първите 10 задачи ще се оценяват с по 3 точки, от 11-та до 20-та с 4 точки, а последните 6 задачи - с 5 точки. Тоест, общия максимален брой точки за всяка възрастова група ще е 100.
Забележка: AlekDimitrov.com от дълги години поддържа класации на математиците в България, базирани на резултати от математически състезания.
За тази година, в класациите за 5 - 12 клас бяхме предвидили да включим резултатите от национален кръг на Европейско Кенгуру. Няма да го направим и ще отчитаме само резултатите от другите, включени в класацията ни състезания - Олимпиада по Математика, ЕМТ, ЗМС, ПМС, Хитър Петър, Салабашев, Черноризец Храбър, състезание на ПЧМГ, турнир Кирил Попов.
Посетете темата за Европейско Кенгуру 2017 в нашия форум

Европейско кенгуру - национален кръг 2016

Европейско кенгуру - национален кръг 2016
03.6.2016 г. 13:23 ч. | Коментирай
Утре, в СМГ ще се проведе националния кръг на математическо състезание Европейско Кенгуру 2016.
409 ученика от 1 до 12 клас ще запознат с решаването на задачи в 11 часа и ще предадат своите решения 75 минути по-късно.

Научете кои са учестниците в престижното състезание, как са разпределени по стаи, какъв е регламента на турнира и още много актуална информация в специалната тема Европейско кенгуру - Национален кръг 2016 във форума ни.
Следете утре темата за директни впечатления и коментари по задачи и резултати.
Информация, новини, задачи и решения от Национално Математическо Състезание - национален кръг на Европейско Кенгуру

Задачи и Отговори от Европейско Кенгуру 2016

Задачи и Отговори от Европейско Кенгуру 2016
21.4.2016 г. 14:14 ч. | Коментирай
Най-накрая, организаторите публикуваха задачите и отговорите от математическото състезание Европейско Кенгуру, което се проведе в средата на март 2016 г.
Ако все още сте на тази вълна, можете да намерите задачите и отговорите за съответния клас, който ви интересува тук.
Информация, новини, задачи и решения от Европейско Кенгуру
Страница 1 от 5 | 

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+