Търси в AlekDimitrov.com

30 резултата от търсене за:европейско, кенгуру

Резултати от национален кръг на Европейско Кенгуру 2017

Резултати от национален кръг на Европейско Кенгуру 2017
05.6.2017 г. 07:38 ч. | Коментирай
През изминалия уикенд се проведе национален кръг на Европейско Кенгуру. Вече са известни и резултатите от състезанието. Вижте ги по класове:
1 клас
2 клас
3 клас
4 клас
5 клас
6 клас
7 клас
8 клас
9 клас
10 клас
11 клас
12 клас
Национален кръг на Европейско Кенгуру е математическо състезание, организирано от Министерство на образованието. През 2017 година, МОН излъчи следната национална комисия, която да отговаря за провеждането на турнира:
Сава Гроздев
Информация и новини за Сава Гроздев
Ирина Шаркова
Петя Тодорова
Росен Николов
Веселин Ненков
Знаете ли, че:
Любчо е първолак. На 7 години. Той е пропътувал много километри от Русе за да участва на националния кръг на Европейско Кенгуру. Комисията харесва Любчо и е приготвила за него хубави подаръци - ламинирана шарена грамота за отлично представяне, хубава химикалка и автоматичен молив. Любчо е доволен и щастлив, състезанието е празник за него.

Вики също е на 7 години, ученичка в 1 клас. От Бургас. И тя е пропътувала 400 километра за да участва в националния кръг на Кенгуру. Тя също очаква хубавите подаръци от националната комисия.
Но... вместо тях получава един изпечатан лист - грамота за участие. Без да е шарен, без ламинат. Без моливчета и химикалки. Вики не е доволна и щастлива, тя гледа подаръците на Любчо и не може да разбере с какво е нередовна.

Това са малки деца, бива ли да ви се свидят моливите.

Посетете темата във форума ни - Европейско Кенгуру 2017
Информация, новини, задачи и решения от Европейско Кенгуру

Утре се провежда Европейско Кенгуру - Национален кръг

Утре се провежда Европейско Кенгуру - Национален кръг
02.6.2017 г. 11:52 ч. | Коментирай
Преди 3 месеца пуснахме анкета - Ще се проведе ли Европейско Кенгуру през 2017 година. Най-честият отговор (59.1%) беше Предстои пълен провал.
Е, утре все пак ще се проведе националния кръг. Дали това означава, че отговорилите не са познали... можете сами да прецените.

Ние ще споменем само основните проблеми, които хвърлят сянка на недоверие над утрешното състезание:

1-ва фаза - Подборът за национален кръг на ЕК започна с явна дискриминация.
Появи се протокол с допуснати близо 400 ученика, всички, явили се при организатор сдружение Европейско Кенгуру. Беше обявено, че ученици, явявали се при СМБ няма да бъдат допуснати. След спешна реакция на МОН, това решение беше изтрито, остана единствено споменът за отношението към учениците на членовете на националната комисия и председателят й!

2-ра фаза - В зависимост от това, при кой организатор се е явил ученика бяха използвани различни критерии за допускането му до национален кръг.
След реакцията на МОН, все пак някои, явили се при СМБ, бяха поканени на национален кръг.
Информация и новини за Съюз на математиците в България
Но недопуснати ученици, явили се на областен кръг при организатор СМБ имат повече точки от други, които са допуснати, защото са се явили при организатор сдружение Европейско Кенгуру. Това продължава да е дискриминация, за която многократно алармирахме и за която не бяха взети адекватни мерки от Националната комисия и МОН.
Стигна се до нея поради необмислено решение на Министерство на Образованието, което назначи комисия, определяща участниците в националния кръг, състояща се единствено от членове на единия организатор на областния - сдружение Европейско Кенгуру. Ако в националната комисия участваха представители и на двата организатора, подобно нарушение на правата на учениците нямаше как да се случи, защото щеше да има кой да защити интересите им.
Информация и новини за Министерство на образованието
3-та фаза - Ощетяването на учениците, явили се при СМБ, описано по-горе се задълбочи с неравнопоставено известяване на допуснатите до национален кръг.
Националната комисия с председател Сава Гроздев и МОН не създадоха необходимата организация за известяване на допуснатите до национален кръг. По-точно, създадоха я, но само за явилите се при сдружение "Европейско Кенгуру". Децата, явили се при СМБ отново са ощетени. Явен пример за това е описан тук.
Сами можете да се уверите как РУО Бургас изпраща официално писмо до училищата в региона, с невярно съдържание, с прикачен списък на поканени ученици, в който не фигурират такива, които са се явили при организатор СМБ!
Отново се оказва, че няма отговорен орган в държавата ни, който да разследва тази заблуда, как се е стигнало до нея и да потърси отговорност от всички в МОН и назначената от министерството национална комисия, в чиито задължения влиза известяването на учениците.
Информация и новини за Сава Гроздев
Е... виновни за този цирк, продължаващ вече трети месец има много.
Но определено, сред тях не попада никое дете, което обича математиката и състезанията.
Така че, радвайте им се и ги подкрепяйте!

Успех на всички математици на предстоящото състезание


Следете състезанието и споделете вашите впечатления от него в темата във форума ни - Европейско Кенгуру 2017 - В нея ще намерите разпределение на участниците по стаи.
Знаете ли?
Международната Олимпиада по Математика е най-важното и математическо състезание в света. На него участват само най-добрите математици.
През учебната 2014 / 2015 г., трима от участниците ни на Международна Олимпиада (общо от България участват 6 ученика) - Александър Чергански, Елилиян Рогачев и Александър Тенев са показали своето уважение и са взели участие и в Европейско Кенгуру.
През учебната 2015 / 2016 г., двама от участниците ни на Международна Олимпиада - Даниел Атанасов и Христо Папазов са уважили националния кръг.
Интересно колко ли от тазгодишния отбор ще уважат състезанието...
Информация, новини, задачи и решения от Европейско Кенгуру

МОН, кой ще участва на национален кръг на Европейско Кенгуру?

МОН, кой ще участва на национален кръг на Европейско Кенгуру?
30.5.2017 г. 14:46 ч. | Коментирай
На 3 юни 2017 г. би следвало да се проведе математическото състезание, организирано от Министерство на Образованието - национален кръг на Европейско Кенгуру.

До момента, МОН не е публикувал официален списък с участници в това състезание

През минали години, Министерството винаги е публикувало такъв:

допуснати до участие

Предвид многото проблеми, които съпътстваха областния кръг и първоначалното дискриминационно решение на националната комисия да допусне до национален кръг ученици, явили се само при единия от двамата организатори, нарушаващо правата на състезатели, явили се при другия организатор, в момента цари неяснота кой е поканен за състезанието и кой не е!

Националната комисия определя участниците, но задължение на МОН е да ги обяви, при това официално

Което не е направено само 3 дни преди състезанието!
Припомняме ви, че това е национален математически турнир, в който участват редица ученици извън София. И подготовката за участие изисква време и предварителен период, в който децата могат да уредят подробности около пътуването и настаняването в града - домакин.
Информация и новини за Министерство на образованието
В СМБ са постъпили редица запитвания от ученици, явили се при този организатор на областен кръг на Европейско Кенгуру дали ще бъдат допуснати до националния кръг.
Въпроси, на които отговор няма! Кой ще им го даде? :(
Информация и новини за Съюз на математиците в България
Забележка: Към момента, на страница, която не е на МОН са публикувани 2 списъка с ученици - редовни и нередовни. На същата страница, преди 10-ина дни имаше само един списък, с така определените редовни участници, който беше представян като окончателен.
Надали подобна информация може да се смята като официална, подадена от МОН.
Информация, новини, задачи и решения от Европейско Кенгуру

Класиране за национален кръг на Европейско Кенгуру 2017

Класиране за национален кръг на Европейско Кенгуру 2017
24.4.2017 г. 15:46 ч. | Коментирай

Изпратих до организаторите на Европейско Кенгуру писмо с въпрос:

Класиране за национален кръг на Европейско Кенгуру 2017
Здравейте,
Повече от месец след провеждането на областен кръг на Европейско Кенгуру, родители и ученици не знаем как ще бъдат определени участниците в националния кръг на състезанието.
Моля да ни дадете повече яснота, ще бъдат ли взети предвид резултатите на ученици, които са се явявали и при двата организатора - СМБ и Сдружение Европейско Кенгуру?
Един, единствен въпрос, на който всички очакваме ясен отговор...

Преди минути, получих отговор от проф. Сава Гроздев

Писмените работи на учениците, които не са попълвали бланки за отговори и за съответна машинна обработка, ще бъдат гледани допълнително от Националната комисия. При потвърждаване на резултата и в съответствие с регламента ще стане определянето на участниците в Националния кръг.

Редакция: Сава Гроздев подведе мен и читателите и проваля националния кръг на Европейско Кенгуру?

След като преди 2 седмици получих йезуитски отговор, според който всички участвали в областния кръг на ЕК ще бъдат допуснати до подбор за национален по един или друг начин, днес професор Грзодев избухна за пореден път през годината с неизпълнимо искане към СМБ, което може да доведе до провал на националния кръг на Европейско Кенгуру 2017. Можете да го прочетете тук.
Информация и новини за Сава Гроздев

Крайно време е да се вземат адекватни мерки

От МОН, които са организатор на национален кръг на Европейско Кенгуру и които отговарят за националната комисия на своето си състезание. То тази година освен официално да се извинят на учениците, да обявят, че няма да замесват името си в тази кочина и снемат доверието си от националния кръг... друго не виждам какво могат да направят.
И от Грегор Долинар, като шеф на Европейско Кенгуру, който трябва да се поинтересува как се срива имиджа на състезанието в България.
Информация, новини, задачи и решения от Европейско Кенгуру

Европейско Кенгуру 2017 - първи резултати

Европейско Кенгуру 2017 - първи резултати
23.3.2017 г. 07:48 ч. | Коментирай
Въпреки многото перипетии, на 18 март се проведе популярното математическо състезание Европейско Кенгуру 2017.
Всекидневно получавам множество въпроси - кога и къде ще излязат резултатите от състезанието, затова ще се опитам в този материал да конспектирам това, което знам.
Европейско Кенгуру 2017 се проведе общо при трима организатора:
СМБ - за класовете от 1 до 12, без четвърти;
Сдружение Европейско Кенгуру - за класовете от 1 до 12, без четвърти. Всички явили се деца са получили баркод със специфичен номер;
МОН - само за 4 клас. За всички ученици от 4 клас, без изключение. Всички явили се деца са получили баркод със специфичен номер.

За ученици от 1 до 12 клас, без 4-ти, явили се при организатор, избрал Съюза на Математиците в България

Очаквайте резултати както всяка година досега. Те могат да излязат във всеки момент, на страницата на училището, в което сте се явили или в регионалната секция на СМБ, към която сте се явили.
Много вероятно е, явилите се под егидата на СМБ да видят резултатите си в истинско класиране с имена и резултати.
Вече излязоха и първите резултати от състезанието, организирано от СМБ:
Плевен
Резултати СМБ
Резултати СУ Иван Вазов
Шумен
Резултати СМБ
Както разбирате, ако спадате към тази група, резултати могат да излязат във всеки момент.
Следете темата ни във форума за Европейско Кенгуру 2017 - това е сигурният начин да сте в течение с актуалната информация около състезанието и излизащите нови резултати.

За ученици от 1 до 12 клас, без 4-ти, явили се при организатор, избрал Сдружение Европейско Кенгуру

Състезателите, попаднали на такъв организатор трябва да са получили бланки с баркодове и уникални номера. Те вече не са индивиди, а номера в система и ще очакват резултати от състезание в такъв вид. Дали ще бъде публикувано класиране по номера или всеки ще проверява в системата за своя номер и ще вижда само неговия резултат не е ясно.
Този организатор рекламира, че резултатите ще бъдат обработвани машинно, което поне за мен означаваше, че това ще стане изключително бързо.
Нищо подобно - резултати от машинната проверка ще има чак на 24 април 2017 г! На машината й трябват над 35 дни за да ги обработи... Изключително бавна и неефективна машина, мисля си, че е напълно по силите на един човек да свърши обема работа ръчно за този период...
Резултати както написах по-горе очаквайте на 24 април, на този сайт.

За ученици от 4 клас

Тук организаторът е МОН, но проверяващата фирма отново е Сдружение Европейско Кенгуру. Тоест, всички явили се както и в горния случай трябва да имат баркод с уникален номер и да чакат машинна проверка на резултатите си.
Кога ще излязат резултатите за тази група не е особено ясно, не е дадена допълнителна информация до момента. Но трябва да се появят до 24 април, или на горе посочения линк или в секции на РУО. Следете темата във форума ни за актуална информация.

Това е положението засега, очакваме по всяко време резултати от локални организатори, избрали СМБ, а на 24 април и резултатите от машинната проверка.

Редакция, 5 април: Започнаха да излизат първите резултати от машинната проверка. Можете да ги проверите на този линк.
Информация, новини, задачи и решения от Европейско Кенгуру

Европейско Кенгуру 2017 - ще го бъде или не?

Европейско Кенгуру 2017 - ще го бъде или не?
03.3.2017 г. 09:45 ч. | Коментирай
На 18 февруари публикувахме материал, в който предупреждаваме за подводните камъни, които крие тазгодишната организация на математическо състезание Европейско Кенгуру. Можете да го прочетете на този линк.

Две седмици преди определената дата за провеждане, организацията става все по-мътна и неясна. Защо?

На официалната страница на Kangourou sans Frontières - Европейско Кенгуру ясно е посочен упълномощеният организатор за страната ни.
Като организация, това е Съюзът на Математиците в България, а като конкретен човек от съюза, това е проф. Сава Гроздев.

EK 2017

Информация и новини за Сава Гроздев
В тълкуването на това се крият всички проблеми, които съпътстват Кенгуруто тази година и го превръщат от едно от най-обичаните от учениците състезание, в комедийна пародия с трагични елементи.

От миналата публикация за ЕК 2017 се разбра, че тази година проф. Сава Гроздев смята да държи контрола на 100% в свои ръце. Той няма да изпраща отговори на състезателните теми в Съюза на Математиците в България и забранява негови членове и представители да проверяват задачите. Проверката ще бъде направена от екип, несъгласуван със СМБ, а резултати на състезатели няма да се публикуват с имената им, а с фиктивни номера.
Това е пример за ампутиране на състезателния елемент и погазване на прозрачността.
Проверката ще бъде машинна, извършена от външна фирма, а не от СМБ. На фирмата трябва да бъдат заплатени по 3 лева на ученик за услугата. 3 лева... звучат малко. Но всъщност, става дума за доста сериозна сума, предвид това, че Европейско Кенгуру е (или беше) най-масовото математическо състезание в страната ни. За ориентир - на зимния кръг на Математика без Граници 2017 са се явили близо 20 000 участника. Нямам информация за броя на участниците в ЕК, но без съмнение е по-висок от тази бройка...

На 22 февруари, Съюзът на Математиците в България, в ролята си на официален организатор на Европейско Кенгуру за България изпрати следните указания до секциите на съюза и локалните организатори:
ДО СЕКЦИИТЕ на СМБ и ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА МАТЕМАТИЧЕСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ НА АСОЦИАЦИЯ" КЕНГУРУ БЕЗ ГРАНИЦИ"

Уважаеми колеги,
На 18 март 2017 г. от 11:00 по обичайния до сега начин ще се проведе поредното издание на математическото състезание на Асоциация „Кенгуру без граници" (АКБГ), известно у нас и под името „Областен кръг" на „Европейско кенгуру".
Съгласно Хартата на АКБГ, отговорност за организацията и провеждането на състезанието у нас носи Съюзът на математиците в България (СМБ). Особеното през тази година е, че по решение на МОН резултатите от състезанието за четвърти клас ще играят роля при приема на нови ученици в профилираните училища. По тази причина отговорността за организацията и провеждането на състезанието за този клас ще се носи от МОН и съответните РУО, като няма да се събира такса за правоучастие за учениците от този клас. Ролята на СМБ в този случай ще е да съдейства при организацията и провеждането на състезанието. Отговорността на СМБ за провеждането на състезанието в останалите класове се запазва. Запазва се и начинът на провеждане на състезанието.

В тази връзка молим всички, които имат желание да организират състезанието, да заявят това в срок до 10 март на адрес smb.kenguru@gmail.com, като посочат електронен адрес, на който желаят да получават указанията за провеждане на състезанието, както и всички необходими допълнителни материали.
На 17 март, на посочения от организаторите електронен адрес, ще бъдат изпратени състезателните теми и други документи, необходими за провеждането на състезанието.
На 18 март след обяд на същия адрес ще бъдат изпратени решенията на задачите, инструкция и срок за оценяване, както и образец от протокола с резултатите, който трябва да бъде върнат на адрес smb.kenguгu@gmail.com.
На 17 и 18 март 2017 година, за получаване на допълнителна информация за състезанието, можете да се обръщате към СМБ на телефони 0888674599 и 0879804706.

...................

Събирането на таксите за правоучастие, съгласно нормативните разпоредби на АКБГ (т. 2.1 от т. нар. Bylaw) се прави от името на СМБ.
Препоръчителната вноска за правоучастие е в размер на седем лева, от които 4.70 лв. са предназначени за организацията по места, а 2.30 лв. се превеждат по сметката на СМБ: БДСК - ЕАД, клон Гео Милев, IBAN BG20STSA 9300 0001 6828 74, BIC STSABGSF.
Събраните в сметката на СМБ средства се използват за заплащане на работата по съставянето на темите (миналата година по искане на проф. Сава Гроздев за тази цел бяха изплатени повече от 8000 лева, като повече от половината бяха за него лично), финансиране на летни лагери, изготвяне на предложения за задачи за следващи издания на състезанието, публикуване на материали за подготовка, административно и счетоводно обслужване и др.
Оригиналът на писмото на СМБ до местните организатори можете да изтеглите оттук.

Както виждате, указанията на СМБ се различават коренно от тези, изпратени от проф. Сава Гроздев няколко дни по-рано. В ролята си на официален организатор на Европейско Кенгуру за България, СМБ е решил да не бъде променян досегашния начин на проверка на резултатите и отменя машинната им обработка от централна комисия с неясен към момента състав. Също така, променено е разпределението на таксата - по сметка на СМБ като организатор трябва да се преведат 2.3 лева на участник, а не както беше посочено в първичните указания - 3 лева да се превеждат на друга фирма.
СМБ в ролята си на официален организатор не приема необходимостта от заплащане на сериозна такса в размер на 3 лева за машинна проверка извън рамките на съюза и е преценил за удачно да събира по-ниска такава, а проверката да се извърши вътрешно, както винаги досега.
Информация и новини за Министерство на образованието

Развитие на конфликта - СМБ - проф. Сава Гроздев

Проф. Сава Гроздев отказва да се съобрази с решението на официалния организатор в ролята на СМБ и изпраща следното предупреждение:
28 февруари 2017 г.
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УС НА СМБ

Г-н Председател,
Разпространява се писмо от името на СМБ относно организацията на Областния кръг на "Европейско кенгуру". Това писмо дезинформира и всява объркване, защото влиза в противоречие с мое писмо от 15.02.2017 г. в качеството ми на председател на Националната комисия "Европейско кенгуру" и официален представител на България в Асоциация "Кенгуру без граници". Съществува опасност да се намали драстично броят на участниците в тазгодишното издание на състезанието.

Затова Ви информирам и официално, че тази година оценяването на писмените работи ще се извършва машинно. Това е мое решение в качеството ми на активен член на "Кенгуру без граници". Организаторите по места няма да получават отговорите на задачите. По този начин се гарантира точност и безпристрастност. Машинното оценяване дава възможност обявяването на резултатите да става по индивидуални номера, с което се изпълняват наредителните указания на МОН до РУО във връзка с изискванията на Комисията за защита на личните данни.

Във връзка с горното, моля до 8 март 2017 г. да изпратите на упълномощената от мен г-жа Красимира Карабашева на ел. адрес bulgarian.kangaroo@gmail.com списък на определените от СМБ местни организатори, които ще събират такси по зададени от СМБ правила и ще организират учениците. Този списък следва да съдържа:
1. Трите имена на организатора;
2. Пощенски и електронен адрес на организатора, както и телефон за връзка;
2. Място на провеждане на състезанието (населено място, училище).

Темите за Областния кръг са във финална фаза на подготовка и определените от СМБ организатори ще ги получат по направена от тях или чрез СМБ заявка. Те следва да попълнят и подпишат прикаченото Съгласие за сътрудничество, за да се гарантира секретността на задачите. Тъй като машинната обработка на бланките с попълнени отговори изисква значителни разходи, местните организатори следва да преведат необходимата сума съгласно указанията в прикачения файл. След изпълнение на горните изисквания организаторите ще получат и заявения брой бланки, които са индивидуални и са с уникални номера.

С настоящото Ви информирам, че отговорността за законното събиране на такси от определените от СМБ организатори е на СМБ. Не възразявам разпределението на средствата след внасяне на сумата за машинна проверка да става по правила, определени от СМБ.
Сава Гроздев
Ами... ученици и родители, това е положението 2 седмици преди провеждането на Европейско Кенгуру... Власт, Пари, Борба царуват и рушат.
Заглавието на тази новина е все по-актуално - Европейско Кенгуру 2017 - ще го бъде или не?
Информация и новини за Съюз на математиците в България

Лично мнение за проблемите с Европейско Кенгуру 2017

В предупреждението на проф. Сава Гроздев се казва, че машинното обработване на данните под негов контрол ще осигури две неща:
1. точност и безпристрастност
2. обявяване на резултатите да става по индивидуални номера
по точка 1 - състезанието Европейско Кенгуру се провежда от много години в страната ни. Нито веднъж не е имало проблем с точността на резултатите и безпристрастността им! Напълно необосновано е да се предлага промяна на доказан механизъм, против който няма никакви оплаквания...
по точка 2 - Аз, а убеден съм и огромна част от родителите и учениците сме твърдо против масово подетата кампания от институциите за необявяване на резултатите от състезания! Моля, не отказвайте децата от състезанията по математика с това безумие. Крийте си резултати от изпити, матури и други проверки, но оставете състезанията на мира!
Искаме резултати и класирания - ясни - с имена и точки. Който не иска - да не участва в състезания, участието не е задължително!
Посетете темата за Европейско Кенгуру 2017 в нашия форум
Информация, новини, задачи и решения от Европейско Кенгуру
Страница 1 от 5 | 

Facebook
Facebook
RSS
RSS
Google+
Google+